Obrazovanje

Za Univerzitet u Istočnom Sarajevu 10 miliona evra

Za  Univerzitet u Istočnom Sarajevu 10 miliona evra
Za Univerzitet u Istočnom Sarajevu 10 miliona evra

SARAJEVO - Savjet ministara BiH utvrdio je danas Prijedlog sporazuma o kreditu vrijednom 10 miliona evra između BiH i Unikredit banke Austrija za finansiranje projekta "Modernizacija Univerziteta u Istočnom Sarajevu, faza dva - A", sa osnovama za njegovo zaključivanje.

Iz Savjeta ministara BiH saopšteno je da je rok za vraćanje kredita 10 godina sa grejs periodom od pet i po godina.

Ovim projektom unapređuje se infrastruktura obrazovanja u Istočnom Sarajevu, što studentima omogućava bolje uslove za sticanje znanja.

Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog osnova za zaključivanje Izmjene Sporazuma o grantu švedskog trast fonda - Projekat zaštite kvaliteta voda u BiH: Vodovod i kanalizacija Mostar, između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, kojim se ranije dodijeljeni GEF grant za finansiranje ovog projekta sa 3.455.747 dolara povećava za 2.211.400 i iznosiće 5.667.147 dolara.

Osim toga, projekat se, uz Mostar, proširuje i na Živinice, tako da će osim unapređenja kvaliteta vode rijeke Neretve biti poboljšan i kvalitet vode u rijeci Bosni, izgradnjom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na ovim područjima.

Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog osnova za vođenje pregovora za zaključivanje Memoranduma o razumijevanju Institucionalnog okvira Inicijative za prevenciju i spremnost u slučaju katastrofa u jugoistočnoj Evropi između Savjeta ministara BiH, te vlada Albanije, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske.

Na ovaj način stvara se pravni okvir za trenutno efikasno planiranje i koordinisanje raspoloživih sredstava, u skladu sa odlukom svake od država, radi uklanjanja posljedica prirodnih i civilizacijskih katastrofa na partnerskom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije