Putovanje

20 slika zbog kojih ćete poželjeti da posjetite Island (FOTO)

20 slika zbog kojih ćete poželjeti da posjetite Island (FOTO)
20 slika zbog kojih ćete poželjeti da posjetite Island (FOTO)

Island je jedna od hladnih sjevernih zemalja, gdje je 10 odsto zemlje pokriveno ledom, sa pregršt aktivnih vulkana, gejzira i nezamislivih pejazaža.

Jakub Polomski je samouki fotograf, a njegove fotografije pejzaža obišle su cijeli svijet. Ovaj mladić iz Poljske dobio je dosta nagrada za svoj rad, a jedna od njih je i nagrada National Geographic u kategoriji "Pejzaži Poljske".

Island je ostrvska zemlja u sjevernom Atlantiku i nalazi se između Grenlanda, Norveške i Britanskih ostrva u sjevernoj Evropi.

Država se i zvanično zove Island, mada se ponegde pojavljuje (nezvanično) i naziv Republika Island. Površina Islanda je 103.125 km². Po procjeni iz 2009. Island je imao 317.593 stanovnika. Glavni i najveći grad ove sjevernoevropske zemlje je Rejkjavik.

Prema „Knjizi o naseljavanju“, naseljavanje Islanda je počelo 874. godine, kada je norveški starešina Ingolfur Arnarson postao prvi stalni stanovnik ostrva. I ranije su drugi posećivali ostrvo i ostajali tokom zime. U sljedećim vijekovima ljudi nordijskog i keltskog porekla su se naselili na Islandu. Od 1262. do 1918. Island je bio dio Norveške, a zatim Danske. Sve do 20. vijeka stanovništvo Islanda se bavilo uglavnom ribarstvom i poljoprivredom. Od 1994. država je postala dio Evropskog ekonomskog prostora, čime je omogućeno mijenjanje oblika privrede, od ribarstva ka finansijskim uslugama.

Island ima slobodnu tržišnu ekonomiju sa relativno niskim porezima u poređenju sa ostalim članicama OECD, ali u isto vrijeme očuvao je nordijski sistem blagostanja koji pruža univerzalnu zdravstvenu zaštitu i visoko obrazovanje za svoje stanovnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije