Putovanje

5 idealnih mjesta za gledanje polarne svjetlosti

5 idealnih mjesta za gledanje polarne svjetlosti
5 idealnih mjesta za gledanje polarne svjetlosti

Stari Grci spominjali su nebeske zavjese u čarobnim bojama, Aristotel je govorio o "poskakujućim ovcama", a Galileo Galilej nazvao je polarna svjetlost.

Danas znamo da je ova izmjena svjetlosti na nebu prirodna pojava izazvana solarnim olujama koja se pojavljuje na visokim geografskim širinama oko Sjevernog pola od sredine oktobar do marta (ili oko Južnog pola u slučaju aurore australis).

Evo zimskih destinacija na kojima imate najveće šanse za uživanje u crveno-zelenom lajt-šou prirode, prenosi B92.

Norveška

Ekstremni lovci na polarnu svjetlost uputiće se na ovu ostrvsku grupu u Barentsovom moru koja se sastoji od leda, snijega i po koje neustrašive arktičke životinje.

Ostrvo Svalbard je najsjeverniji dio Kraljevine Norveške i ne nudi nikakve posebne turističke pogodnosti, ali se zato ponosi projektom Svalbardskog globalnog skladišta sjemena iz kojeg se mogu posmatrati zapanjujuća polarna svjetla.

Danska

Ljubitelji prirode i dobre hrane upućuju se u ovu ostrvsku dansku autonomnu pokrajinu između Norveškog mora i sjevernog Atlantskog okeana, koju zbog velikog broja ovaca nazivaju i Ovčijim ostrvima.

Kao idealno mjesto za proučavanje ovog prirodnog fenomena nameće se životopisni hotel Føroyar u istoimenom gradu sa zelenim krovom po kojem pasu - ovčice. Kulinarski stručnjaci pričaju o restoranu KOKS koji nudi egzotičnija jela čak i od najboljeg svjetskog restorana - Nome.

Island

Ukoliko polarnu svjetlost želite da posmatrate okruženi netaknutom prirodom, birajte ovu sjevernu islandsku pokrajinu okruženu zapanjujućim liticama i arktičkim vodama.

Sobu možete da iznajmite na eko farmama u nekadašnjem vikinškom centru Hofstadiru, a u prirodnom lajt šou uživajte sa svih dijelova tog kraja. Najspektakularnije prizore pak omogućuje vam pogled s planine Tindastol.

Finska

Kakva bi to polarna avantura bila bez noćenja u klasičnom igluu? Posmatranje polarne svjetlosti kroz prozirni krov iglua dio je bogate turističke ponude u selu Saariselka na krajnjem finskom sjeveru.

Ovde vam se nude i druge tradicionalne zimske aktivnosti - od skijanja i vožnje saonicama koje pokreću sobovi, do opuštanja u finskim saunama.

Aljaska

Polarnu svjetlost možete posmatrati i sa sjevernoameričkog kontinenta. Odsjednete li u Ferbenksu barem tri dana u zimskim mjesecima imate 80 posto šanse da vidite polarnu svjetlost uživo.

O tome ne treba da brinu ni najveće spavalice jer će vas osoblje lokalnih hotela i pansiona probuditi u bilo koje doba noći kad primijete pojavu zeleno - crvenih svjetala na nebu.

Svakako, buđenje možete da naručite sa šoljicom vrućeg čaja ili kakaa. To je odmor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije