Putovanje

5 odličnih naslova za ljetovanje

5 odličnih naslova za ljetovanje
5 odličnih naslova za ljetovanje

Ako vam odmor služi da odmorite mozak od svega, pa čak i od ozbiljne literature, a ipak ne biste trošili svoje vrijeme na nekvalitetne knjige koje se često nazivaju "romanima za plažu", ovo je članak za vas. Ovdje vam preporučujemo 5 laganih (ali dobrih) naslova.

How to be good (Nick Hornby)

Kejti stoji na pragu važne odluke: da li da ostavi svog namćorastog, sarkastičnog muža Dejvida ili da svom braku da novu šansu? Nakon što prekrši bračni zavjet, Kejti doživljava nevjerovatnu situaciju. Njen muž upoznaje svojevrsnog životnog gurua i odlučuje da postane dobar. Zaista dobar. Paradigma dobra. Ubrzo se ispostavlja da je život sa dobrim čovjekom možda ipak teži nego život sa namćorom. Na veoma duhovit način, Hornby kroz roman postavlja pitanja  "šta znači biti dobar?" i "koliko dobrog je zaista dobro?". 

The Post-Birtday World (Lionel Shriver)

Irina Mekgavern je uspješna ilustratorka dječjih knjiga, udata za Lorensa, stručnjaka za borbu protiv terorizma. Ona živi lagodan, pomalo ustaljen život. Svakog ljeta sa svojim mužem odlazi na tradicionalnu večeru sa Lorensovim prijateljem, igračem snukera, Remzijem. Sve dok jedne godine na večeru Irina i Remzi ne odu sami, kada ona počinje da se pita kakav bi joj bio život da je udata za Remzija.

U tom trenutku roman se račva na dve paralelne priče. U jednoj Irina ostaje vjerna Lorensu, a u drugoj počinje aferu sa Remzijem.  Kakav kraj koja priča nosi – otkrijte sami.

Island (Victoria Hislop)

Ako ste se ovog ljeta zaputili na Krit, "Island" je knjiga koju svakako treba da pročitate na plaži prIJe nego što obiđete Spinalongu, čuvenu koloniju oboljelih od lepre. Poslije godina i godina nagađanja o prošlosti svoje majke i njene porodice, mlada Aleksis odlazi na Krit, majčino rodno ostrvo i tamo saznaje o svim strahotama koje su preživljavali njeni stanovnici, Grci zaraženi leprom. Pored tužnih momenata, ovaj roman nudi dirljivu priču o prijateljstvu i ljubavi u najstrašnijim vremenima. Ako na Spinalongu odete nakon što ste pročitali ovaj roman, napuštene ulice i građevine će vam djelovati mnogo stvarnije i životnije.

One day (David Nicholls)

Roman "One day" vodi nas kroz 20 godina prijateljstva i ljubavi Eme i Dekstera, a svako poglavlje predstavlja po jedan 15. jul, od prvog dana kada su se upoznali do 15. jula dvadeset godina kasnije. Ema je romantična ljubiteljka književnosti, a Dekster urbano TV lice, ali ih ipak nešto spaja poput magneta. Ukoliko ste gledali istoimeni film, zaboravite ga i pružite šansu ovoj knjizi.  Ovo je knjiga koja će vas provozati kroz mnoštvo emocija: od ljutnje, preko sreće i navijanja, do ivice suza.

The Giver (Lois Lowry)

Džonasov svijet je savršen. Ne postoje rat, strah i bol. Sigurnost je najveći prioritet. Svaka osoba ima svoju ulogu u Zajednici, koja joj obezbjeđuje život bez briga i kojom daje svoj doprinos opštem blagostanju. Ali kada Džonas bude napunio dvanaest godina, počeće da spoznaje pravu prirodu Zajednice. Njegov život biće potpuno promenjen. I za njega više neće biti povratka.

Još knjiga od Lois: The Giver je deo tetralogije koju još čine romani Gathering Blue, Messenger i Son. Nažalost, do sada nijedna od pomenutih tri nije objavljena kod nas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije