Putovanje

Afrička "mala Švajcarska"

Afrička "mala Švajcarska"
Afrička "mala Švajcarska"

Ifrane, mali grad i zimovalište u Maroku, poznat je širom svijeta po svom evropskom stilu, ali i po sličnostima sa zimovalištima u Švajcarskoj, zbog čega ga zovu afrička "mala Švajcarska".

Ovaj gradić razvili su Francuzi početkom tridesetih godina prošlog vijeka, i skoro da u potpunosti podsjeća na gradiće u švajcarkim Alpima, kako po ljepoti, tako i po izuzetno sličnim arhitektonskim rješenjima.

Ifrane se nalazi na nadmorskoj visini od 1.600 metara i smješten je u središtu Atlaskog regiona. Alpske kućice sa crvenim krovovima, predivno uređena dvorišta kao i pravi alpski ugođaj predstavljaju ogromni kontrast tipičnoj marokanskoj arhitekturi, baziranoj na uskim ulicama i starim, zemljanim zgradama.

Nevjerovatno obilje zelenika, posebno kedrovine i hrasta, je još nešto što nije tipično za ovu zemlju. A, tek nepregledni, zeleni pašnjaci, koji su skoro nepojmljivi za suvu i vrelu klimu koja vlada u cijelom regionu.

Prijestonica kraljevstva

Istorija Ifranea se može pratiti od 500. godine prije naše ere. Naime, u to vrijeme Ifrane je bio prijestonica Jevrejskog kraljevstva. Prvobitno su ga zvali Oufrane, što na berberskom jeziku znači "pećina".

Vjeruje se da su ovdje utočište pronašli Jevreji koji su pobjegli od kralja Nabukodonosora. U kasnijim vijekovima, ove prostore su naseljavali Rimljani i Arapi.

Ubrzo, Ifrane je postao veoma važno mjesto za odmor karavana koji su išli iz Sahare, a koji su prenosili robu poput ćilibara, nojevog perja i drugu luksuznu robu.

Tokom ere protektorata, Ifrane je bio administrativni centar francuske vladavine. Sam koncept "brdske stanice" korišten je tokom britanske vladavine u Indiji, dok je Ifrane bio zanimljiv Francuzima zbog njegove hladnije klime, posebno tokom ljeta.

Upravo su Francuzi bili ti koji su grad Ifrane transformisali u pravo mjesto za evropske, doseljeničke porodice. Ovo su učinili s namjerom da se doseljenici osjećaju kao kod kuće. Upravo zato, arhitektura je bila osnova za sve.

Zelenilo, poput biljaka i sadnica drveća, donijeli su direktno iz Evrope. To je, ujedno, i razlog zašto ovo mjesto podsjeća daleko više na evropske krajeve nego na afrički kontinent.

Idealno odmaralište

 Nakon što je Maroko dobio nezavisnost, veliki broj Marokanaca se naselio u Ifrane, donoseći dašak marokanske kulture i tradicije u ovaj tipično evropski raj.

U međuvremenu, grad je proširen, izgrađene su džamije, gradska tržnica i ostale ustanove neophodne za funkcionisanje jednog grada. Prestižni "Al Ahavajn" otvorio je svoj ogranak u Ifraneu sredinom devedesetih. Većina starih planinskih kućica je, u međuvremenu, srušena i na njihovom mjestu izgrađeni su stambeni blokovi. Uprkos razvoju i urbanizaciji, ovaj grad i dalje ima prepoznatljivi evropski stil.

Ono što je bitno naglasiti jeste da je Ifrane izuzetno dobro povezan s ostatkom Maroka, što ga čini jednom od najpopularnijih turističkih destinacija.

Zanimljivo da je Ifrane jedan od rijetkih marokanskih gradova koji tokom zime imaju snježne padavine, dok su ljeta prijatna i svježa. Upravo ova klima čini Ifrane idealnim odmaralištem, kako za strance, tako i za domaće turiste.

Zapravo, Ifrane je tzv. zimska prijestonica za mnoge marokanske bogataše, koji ovdje redovno dolaze na skijanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije