Putovanje

Alpinisti Republike Srpske na Slavskovskom štitu

Alpinisti Republike Srpske na Slavskovskom štitu
Alpinisti Republike Srpske na Slavskovskom štitu

FOČA - Članovi ekspedicije Planinarskog saveza Republike Srpske uspješno su se popeli na Slavskovski štit, jedan od vrhova planinskog vijenca Tatre u Slovačkoj.

Na prvi od četiri planirana uspona, na Slavskovski štit, visok 2.452 metara, krenulo je 28 od 35 planinara, a ostatak grupe popeo se na nešto niži vrh Sena Kopa (1848 m). 

Vođa ekspedicije Zoran Stanojević kaže da uspon na Slavkovski štit nije bio previše tehnički zahjevan, ali su morala savladati veliku visinsku razliku od oko 1.500 metara. 

Teren je u donjem dijelu šumovit, a nakon nekoliko kilometara počinje stjenovita staza, sve strmija i strmija, do samog vrha. 

Nakon šest sati penjanja planinari su stigli na vrh, i pored slabije vidljivosti, dok je silazak bio mnogo teži, jer je u međuvremenu počelo nevrijeme praćeno grmljavinom, pa je i teren postao klizav. 

"Uz mnogo napora, poslije  12 sati hoda, vratili smo se na polaznu tačku”, kaže  Stanojević za Srnu. 

Ako im meteorološki uslovi dozvole, a prognoze nagovještavaju da će vrijeme biti zadovoljavajuće, ekspedicije Planinarskog saveza Republike Srpske imaće  još tri teža uspona u srijedu, četvrtak i subotu. 

Baza planinara iz Srpske je u mjestu Smokovec, na granici Slovačke i Poljske, u podnožju Visokih Tatri.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije