Putovanje

Alpsko selo u srcu Venecuele

Alpsko selo u srcu Venecuele
Alpsko selo u srcu Venecuele

Venecuela je jedno od posljednjih mjesta na svijetu gdje biste očekivali da nađete živopisno alpsko selo. Pa, ipak, da je i to moguće dokaz je mjesto La Kolonija Tovar, poznato još i kao Karipska Njemačka, koje je u potpunosti urađeno u stilu njemačkih alpskih sela.

Iako je skoro nemoguće zamisliti jedno ovakvo mjesto u Latinskoj Americi, riječ je o mjestu koje se nalazi u venecuelanskoj provinciji Aragua, na nadmorskoj visini od 1.800 metara, a koje su osnovali njemački imigranti. Mjesto je osnovano još 1843. godine, a uglavnom su ga naseljavali imigranti iz Švarcvalda, koji su došli u Latinsku Ameriku.

Interesantno, ali La Kolonija Tovar je bila skoro nepoznata prvih 100 godina postojanja. Osnivači mjesta su željeli da njihovo mjesto ima i zadrži svoj autentičan izgled, ali i da sačuvaju tradiciju i kulturu. Upravo zato su sve kuće izgrađene u alpskom stilu. Oni su nastavili da govore svojim akcentom i praktikovali su sve navike koje su donijeli iz svoje domovine. Čak su zadržali i svoju tradicionalnu odjeću.

Mjesto je godinama bilo prilično izolovano, a sa Karakasom je bilo povezano samo riječnim putem. Kako se nisu željeli miješati sa drugima, oni su vremenom postali samoodrživa zajednica, gdje su sami uzgajali hranu i ponašali se kao da nikad nisu ni napustili Njemačku. U međuvremenu su izgradili svoje škole i ostale institucije, a i vjenčavali su se isključivo unutar zajednice.

Međutim, sve se promijenilo tokom Drugog svjetskog rata, kada je proglašen rat protiv Njemačke. Tada su venecuelanske vlasti posumnjale u ovu malu zajednicu i počeli su da ih nadziru. Tada su izgrađeni i kopneni putevi, kako bi zvaničnici mogli posjećivati i kontrolisati ovo mjesto, istovremeno zabranivši njemački jezik i naredivši im da svi nauče španski.

Izolacija je okončana 1960. godine, kada je izgrađen put koji je direktno povezivao La Koloniju sa Karakasom. Tada su stanovnici počeli da se integrišu u venecuelansko društvo, dok su istovremeno nastojali da zadrže sopstveni identitet. Počeli su da se vjenčavaju i van zajednice.

La Kolonija je zabilježila i značajan ekonomski razvoj pa je tako vremenom postala jedan od najbogatijih gradova u Venecueli, sa visokim standardom života.

U međuvremenu La Kolonija je postala veoma popularno turističko mjesto. Zahvaljujući svom položaju, te blizini Karakasa, turisti često posjećuju ovo mjesto i vikend-boravak u ovom mjestu se mora unaprijed rezervisati. Jedna od znamenitosti ovog mjesta svakako je lokalna crkva koja predstavlja identičnu kopiju crkve iz Endingena u Njemačkoj.

Ipak, turisti su oduševljeni specifičnom kuhinjom, koja je zastupljena u ovom gradu. Naime, ovdje se po ugledu na Njemačku uzgajaju kupine, jagode, breskve, a lokalni restorani služe poznate njemačke specijalitete poput njemačkih kobasica i štrudle, koji su dosta drugačiji od južnoameričke kuhinje. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije