Putovanje

Baklava "Angela Merkel" specijalitet u Skoplju

Baklava "Angela Merkel" specijalitet u Skoplju
Baklava "Angela Merkel" specijalitet u Skoplju

SKOPLJE - Izlog male poslastičarnice "Istanbul" u srcu stare skopske čaršije privlači pažnju mnogih prolaznika, ne samo zato što je lijepo uređen sa raznovrsnim slatkišima nego i zbog neobičnog napisa: "Imamo baklavu Angela Merkel" .

U razgovoru vlasnica poslastičarnice Dostana Mustavče otkriva kako je došla na ideju da baklavu koju prodaje nazove "Angela Merkel".

"Čekajući mušterije u svom dućanu svakodnevno kupujem i čitam dnevnu štampu. Želim biti informisana i pratim događanja u svijetu. Tako sam redovno nailazila na vijesti u kojima stalno nešto piše o njemačkoj kancelarki Angeli Merkel. Dopada mi se kako nastupa, kako govori, smatram da je veoma spremnom ženom", kazala je Dostana dodavši i kako je njemačka kancelarka Merkel među njenim omiljenim ličnostima iz javnog života, zbog kako kaže, njenog "domaćinluka" .

"Dok sam živjela u Istanbulu, u jednom turskom časopisu sam čitala kako je ona ljubitelj kuhinje. Voli i zna da sprema raznovrsnu hranu, pomaže u čišćenju kuće i pored toga što ima osobe zadužene za takve stvari. Po meni, upravo ta njena jednostavnost je veličina njene ličnosti, zato je i cijenim", ističe Dostana.

Dodaje da dnevno u njenu slastičarnu uđe mnogo kupaca i mnoge od njih interesira zašto je baklavu koju prodaje nazvala, ni manje-ni više, već po imenu njemačke kancelarke.

Dostana kaže i da je posjete strani turisti koji žele probati njene slatkiše, interesirajući se i za naziv njene baklave.

Inače, ova poslastičarka je više od tri decenije sa svojom porodicom živjela i radila u Istanbulu, a odnedavno sa mužem živi u Skoplju, praveći i prodajući raznovrsne slatkiše kao što su baklave, tulumbe, voćni kolači, koje sama priprema.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije