Putovanje

Balkanski grad u srcu Orijenta

Balkanski grad u srcu Orijenta
Balkanski grad u srcu Orijenta

Bursa, četvrti grad po broju stanovnika u Turskoj, čuven je po ljudima koji su došli na ovo područje iz balkanskih zemalja. Kažu da je čak 60 odsto stanovništva ovog tromilionskog grada porijeklom sa Balkana. Mnogi smatraju da zapravo zahvaljujući ovoj činjenici Bursa predstavlja idealan spoj Istoka i Zapada.

U ovaj biser Bliskog istoka, prvu prijestonicu Otomanskog carstva, stigli smo preko Istanbula. Najjednostavniji, najbrži, pa i najljepši način da stignete do Burse je trajektom, preko Mramornog mora. Naročito zanimljivi na tom putu su galebovi koje su stanovnici, ali i turisti, navikli da uzimaju hranu iz ruku. Većina turista vožnju trajektom koristi za fotografisanje sa galebovima.

Kažu da je ovaj grad najljepše posjetiti u maju, kada se možete skijati na planini Uludag, a samo pola sata nakon toga uživati na plaži ljetovališta Mudanja na obali Mramornog mora. Ipak, zaključili smo da je Bursa zanimljiva u bilo koje doba godine.

Nekada su je zvali Božji dar, danas Zelena Bursa. Grad će vjerovatno dugo zadržati ovaj naziv jer se gradski oci ponašaju za naše prostore nesvakidašnje: nedavno je srušen niz kuća i stambenih zgrada, a na tom mjestu grade park.

Krivudave uličice i široki bulevari istovremeno čuvaju bogatu istoriju i nude viziju budućnosti zemlje s epitetom ekonomskog diva.

Obnova 2.000 zdanja

Čelnici Burse, naročito gradonačelnik ovog grada Redžep Altape, izuzetno vode računa o očuvanju istorijskih objekata, o čemu svjedoči podatak da je u posljednjih pet godina renovirano 2.000 zdanja. Takvu brigu o kulturnom nasljeđu, naravno, omogućuje razvijena ekonomija. Naime, budžet opštine iznosi milijardu i sto miliona dolara. Razvijen je turizam, tekstilna i auto-industrija, a svaki minut u ovom gradu proizvede se po jedan automobil.

Inače, drugi mandat Altape je dobio zahvaljujući obećanju da više neće uvoziti ono što im je najneophodnije, tako da se sada na ulicama ovog grada mogu vidjeti tramvaji iz lokalne proizvodnje. Bursa je šesti grad u svijetu koji proizvodi tramvaje. Ni drugi vidovi saobraćaja nisu zanemareni, pa tako opština ima taksi-helikopter koji iznajmljuje, te male hidroavione, hidroautobuse, a u planu je i izgradnja novog aerodroma.

U centralnom dijelu Burse očuvane su stare osmanlijske kuće i ostaci Osmanovih utvrđenja. U samom centru nalazi se Saltanat Kapisi, ulazna kapija u grad, koja je bila potpuno srušena, a iza nje kraj grada po imenu Osman Gazi, na brdu Tophane "skladište topova", na mjestu gdje se Osmanov sin Orhan I, osvojivši grad, proglasio sultanom. Na vrhu brda nalaze se mauzoleji osnivača osmanlijske imperije, Osmana I i njegovog sina, sultana Orhana, te Sat kula iz 1905. godine.

Najpoznatije džamije su Ulu džamija ili Velika džamija i Orhanova džamija. Molitvena sala Velike džamije leži na 12 stubova i nosi 20 kupola. Čuvena je i Zelena džamija i Zeleno turbe, koji su naziv dobili zahvaljujući prelijepim unutrašnjim ukrasima od fajansa.

Grob sultanije Hurem

I čuveni Bajazit I ima u Bursi svoju džamiju i mauzolej, a tu je i džamija Murata II sa 11 grobova u kojima su sahranjeni sultan i prinčevi i princeze iz njegove porodice. Za ljubitelje serije "Sulejman Veličanstveni" zanimljiv će biti i podatak da su u ovom gradu sahranjene i sultanije Hurem i Mahidevran. Prilikom posjete kulturnim znamenitostima iznenadile su nas mačke na svakom ćošku, izuzetno umiljate, a svakoj od njih bi i Garfild pozavidio na debljini.

Planina Uludag koja štiti grad, visoka 2.453 metara, na turskom znači Velika planina, koristi se i naziv Kešiš dagi, što znači Planina monaha jer je nekad bila manastirski centar. Sa gradom je povezana žičarom, za koju kažu da je među najdužima na svijetu, a planirano je i da se žičara spusti do samog centra grada.

U podnožju planine nalazi se selo Cumalikisik staro 600 godina, koje je pod zaštitom UNESCO-a. Sada u selu živi oko 2.000 gostoljubivih mještana koji zarađuju zahvaljujući turizmu. Uske kaldrme, stare kuće šarenih boja, dimnjaci, domaći proizvodi i ručni radovi vratiće vas u prošlost i pomoći vam da osjetite duh ovog drevnog sela.

Osim navedenih znamenitosti, važno je spomenuti parna kupatila, odnosno hamame. Bursa je čuvena po termalnim vodama, tako da nipošto ne smijete propustiti priliku da posjetite jedan od brojnih hamama, nakon čega će vam koža biti popust svile.

Put svile

A Bursa je čuvena i po svili jer se ovdje završava put svile. Šalovi i marame izrađeni od ovog materijala idealan su suvenir. Najbolje mjesto za kupovinu je Koza han, zdanje u kojem se u prošlosti svila proizvodila, a sada se prodaje. Koza han dio je Kapali čaršije, pijace na kojoj možete pronaći odjeću, obuću, razne proizvode od kože, zlato, suvenire, ali i sjemenke, voće, rahatlokume, čajeve te niz drugih tradicionalnih slastica. Čak i ako se nikada niste cjenkali, ovdje vam to može uspješno poći za rukom.

Prilikom posjete Bursi nikako nemojte propustiti da probate Iskender kebab, jelo koje je nastalo u ovom mjestu. Naime, Iskender Efendi u 19. vijeku napravio je recept kebaba koji se sastoji od široko isječenih dijelova grilovane jagnjetine sa vrelim paradajz sosom, puterom i jogurtom. Osim toga, teško ćete odoljeti da ne probate mnoge poslastice kao što su halve, baklava, te niz proizvoda od kestena, od kojih je posebno zanimljiv pohovani kesten, koji je moguće probati samo u ovom mjestu. Kada su pića u pitanju, turska kafa nije popularna kao kod nas. Naime, Turci mnogo više piju čaj, koji se služi u posebnim posudama sličnim čašama. Osim čaja, tradicionalan je i salep, slatki mliječni napitak posut cimetom.

Ako posjetite Bursu, što vam toplo preporučujemo, prepustite se savjetima domaćina jer se zaista trude da vam ugode.

Novinari iz BiH sa domaćinima u Bursi

Bursu smo posjetili zahvaljujući opštini koja je u saradnji s agencijom "Anadolija" ugostila 23 novinara iz čitave BiH. Osim domaćinima, zahvalnost dugujemo i kolegama Merimi Zulić i Miri Škobiću koji su fotografisali Bursu iz svih uglova i dostavili nam fotografije.

Stadion Bursaspora

Trenutno je u toku gradnja jednog od najmodernijih stadiona Fudbalskog kluba Bursaspor, koja košta 250 miliona dolara i moći će da primi 45.000 posjetilaca. U Londonu je već dobio nagradu iako još nije u potpunosti izgrađen, a kada to bude učinjeno, biće to drugi po veličini stadion poslije minhenskog. Logo krokodil biće mu zaštitni znak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije