Putovanje

Barselona ljepotom "zarobi" srce

Barselona ljepotom "zarobi" srce
Barselona ljepotom "zarobi" srce

Iako sam magičnu Barselonu posjetila tek ove godine, moja priča vezana za nju seže mnogo dalje.

Veže me obećanje da ćemo zajedno prvom prilikom moja najbolja drugarica i ja posjetiti ovu katalonsku ljepoticu.

Iako je od toga prošlo šest godina, napokon smo doživjele čari ovog magičnog grada u Španiji. Prožimajući ga cijelom dušom, možda i jače nego obični turisti.

Grad koji slovi za kraljicu mediterana, grad velikih majstora svojih zanata - čuvenog Antonija Gaudija i majstora sa loptom Mesija, teško je opisati u jednoj reportaži. Koliko god da istražujete, nećete biti dovoljno spremni za ono što će vas tamo dočekati.

 Ukoliko sami rezervišete smještaj, mnogo će vam značiti ako ste smješteni u blizini znamenitosti. Samim tim možete osjetiti duh ovoga grada i doživjeti njegovu ljepotu u punom sjaju. Cijene smještaja su sasvim prihvatljive, te smo mi za noćenje u fantastičnom hostelu u užem centru Barselone trebale da izdvojimo svega četrdesetak evra. Prezadovoljne izgledom i uslugom u hostelu, u otkrivanje Barselone krenule smo odmah.

GAUDIJEVA REMEK-DIJELA

Od čuvenog trga Plaza Katalunja dijelila nas je samo jedna ulica koja predstavlja raj za oči, ali ne i za novčanik. Niz prodavnica najvećih svjetskih brendova, od "Armanija", "Prade" pa sve do "Tifanija", odiše glamurom i besprijekorno ukrašenim izlozima. Šetajući ulicama možete vidjeti sve, od ultramodernih zgrada do remek-dijela poznatog Antonija Gaudija.

U šarenilu Barselone nije potrebno da tražite Gaudijeva djela, ona sama pronalaze vas. Odjednom i gotovo niotkuda su se ispred nas stvorile dvije nevjerovatne građevine, savim neobičnog stila građenja, koje smo vidjele do tada - Casa Batllo i Casa Milla. Ostavile su nas bez daha, ali smo tek kasnije shvatile da su one samo početak onoga što ovaj grad nudi. Šetajući glavnom ulicom došli smo do La Ramble, pulsirajuće tačke Barselone.

Pregršt kafića, restorana, suvenirnica i uličnih izvođača koje ova ulica nudi, ukomponovana sa morem turista koji se fotografišu i upijaju svaki dio ove imponzantne predstave na otvorenom, nudi La Rambla, mali univerzum za sebe. Upravo tu smo se uvjerile i u priču o prijatnosti i ljubaznosti lokalnog stanovništva. Iako izričito odbijaju bilo kakav vid komunikacije na engleskom jeziku, odvojiće svoje vrijeme da vam na čistom španskom sa dodacima pantomime podrobno objasne sve što vam je potrebno. Ali ponekad vam smjernice stanovnika nisu ni potrebne, ovoga puta miris mora nam je već nagovijestio šta nas čeka dalje. Beskrajno morsko plavetnilo i uzburkana luka Barselone je u sebi ugnijezdila i jednu od mnogih neobičnih atrakcija - veliki akvarijum. Ukoliko se već nađete tamo, bila bi prava šteta da propustite uploviti u čudesan morski svijet. U njemu možete naći sve, pingvine, meduze i hiljade različitih vrsta riba, od onih najsitnijih, šarenih, svjetlećih pa sve do fantastičnog staklenog tunela u kojem svuda oko vas plivaju ajkule. Iznenadni skok pingvina u vodu nas je trgnuo iz morske bajke i odlučile smo nastaviti dalje.

VELIČANSTVENO BRDO

Sljedeća destinacija bila je brdo Monžuik, s kojeg se pruža najljepši pogled. Ovo je svakako jedno od odredišta koje se ne propušta. Stari Rimljani su ga zvali Jupiterovim brijegom, a danas predstavlja jedan od najraskošnijih dijelova Barselone. Ako želite pogled iz bajke i nevjerovatnu adrenalinsku avanturu, Monžuik i njegova žičara će vam to omogućiti. Interesantan podatak je da je 80 odsto građevina na ovom brdu izgrađeno za potrebe Svjetske izložbe 1927. godine. Jedna od njih je i Špansko selo, gdje možete da iskusite pravi duh stare Španije. Susrešćete se sa svim španskim arhitektonskim stilovima koji su tipični za određene pokrajine. Ali pored toga, možete uživati i u starim zanatima i običajima koji će vam zasigurno pružiti ova Španija u malom.

Veliki utisak na turiste ostavlja i Gotska četvrt, koja je takođe jedna od nezaobilaznih destinacija ovog grada. U središtu uskih ulica kojima vrve turisti ugnijezdila se i raskošna katedrala. Sjećam se kako sam koračala unatrag pokušavajući da pogledom obuhvatim tu prekrasnu građevinu te da u svoje sjećanje urežem svaki njen djelić. Upravo na trgu ispred nje mogle smo osjetiti pravi novogodišnji duh. Deseci drvenih kućica sa mnoštvom novogodišnjih ukrasa, lampica ušuškanih u imele, pružali su toplinu i ugođaj za pamćenje.

SAGRADA FAMILIJA

Ukoliko ste proputovali mnogo i mislite da ste vidjeli hiljade zdanja, impozantnih građevina od kojih je svaka posebna, Barselona će vas, uprkos tome, ostaviti bez daha. U trenutku kada stanete ispred grandiozne Sagrada familije sve do sada viđeno pada u vodu. Ovo je građevina koja se u moru arhitektonskih djela ovoga grada ističe i prkosi svim do sada utvrđenim stilovima gradnje. Stojim ispred nje i slušam fantastičnu priču kako je upravo ona Gaudijevo životno djelo na kome je proveo 40 godina svog života.

U pamćenje mi se urezao interesantan podatak da je Gaudi insistirao da se ova građevina gradi isključivo od donacija, što se poštuje i dan-danas. Završetak njenih radova se zato planira tek 2026. godine. Moram priznati, očarala me, tada sam zanijemila, a ni sada još ne mogu da nađem dovoljno dobre riječi kojima bih je opisala. Znam samo da sam pritrčala prijateljici Nini, snažno je zagrlila te smo opet jedna drugoj dale obećanje da ćemo se vratiti ovdje kada se radovi žavrše i vidjeti je u punom sjaju. Nastavili smo dalje i baš u trenutku kada sam se vozila i razmišljala o tome kako sam vidjela sve, zaustavili smo se ispred Magičnih fontana. Prišla sam, a onda je magija počela. Fontane su plesale uz predivnu muziku i prelijevale se u 8.000 boja i to je sve zajedno činilo preformans za pamćenje. Znate, to su neke od onih stvari koji se ne pamte samo očima, već i cijelom dušom i svakim trncem koji vas prožima dok gledate tu spektakularnu i uigranu čaroliju.

IZLASCI I FUDBAL

Nakon svih magičnih i pomalo nestvarnih stvari koje ovaj grad pruža, iskusili smo i onu drugu stranu, a to je noćni život. Izlazak u jedan od klubova na obali Barselone bi vas mogao koštati pravo malo bogatstvo, počevši od toga da nije dozvoljeno skinuti jaknu i držati je kraj sebe pa vas odmah šalju do gardarobe, gdje ćete za svaku stvar koju ostavljate morati platiti po tri evra. To se ne čini mnogo strašno dok se ne popnete do podijuma, ukoliko budete imali šansu da se progurate do šanka, budite spremni da ćete za malu flašicu vode morati izdvojiti devet evra. No, kako kažu, sve treba iskusiti pa smo sutradan u istom stilu nastavile obilaske. Jedna od destinacija koju nikako ne smjete propustiti je i čuveni "Camp Nou", fudbalski stadion FK Barselona, kapaciteta 96.000 sjedišta. Ne morate biti ljubitelj fudbala da bi vas oduševio i privukao da kupite neki suvenir.

Za kraj ove posjete Barseloni ostavile smo Ciutadella park, jedan od možda najljepših parkova. Nekada je bio vojno utvrđenje koje je izgradio Filip III, ozloglašeni kralj Španije, jer je imao namjeru Kataloncima utjerati strah u kosti. Kasnije se ruši za vrijeme svjetske izložbe, a na tom mjestu čuveni Gaudi izgrađuje fontanu koja se savršeno uklapa u ljepotu prirode koju park danas nudi. Svakim trenutkom ovaj grad je pokazao da ima poseban duh i da nije bez razloga meta turista i umjetnika. Barselona je grad sa pregršt turističkih destinacija i neobičnih kutaka da bi čak i neuk čovjek poželio napisati knjigu o njoj. Stoga uhvatite dragu osobu za ruku i upustite se u putovanje, možda i vama srce ostane "zarobljeno" među ulicama Barselone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije