Putovanje

Barselona ruši kip Kolumba jer "glorifikuje kolonijalizam"

Barselona ruši kip Kolumba jer "glorifikuje kolonijalizam"
Barselona ruši kip Kolumba jer "glorifikuje kolonijalizam"

Članovi gradskog vijeća naveli su kao razlog tvrdnju da skulptura italijanskog istraživača Kristofera Kolumba glorifikuje kolonijalizam, odnosno "pokoravanje Amerike".

Nekoliko godina nakon što je sagrađen Kip slobode u Njujorku, u Barseloni je javnosti predstavljena statua Kristofera Kolumba.

I dok ona prva predstavlja slobodu i prijateljstvo, španski lokalni zvaničnici smatraju da bi drugu trebalo rasparčati jer simbolizuje najgori aspekt kolonijalizma.

Prema navodima Gardijana, u petak će biti predata molba za uklanjanje bronzane skulpture visoke 61 metar, kao i svih ukrasa na stopi stuba na kojem se nalazi, uključujući likove Kolumbovih ktitora, kralja Ferdinanda i Izabele Prve, kraljice Kastilje.

Oni, prema Telegrafu, “glorifikuju osvajanje Amerike i njenu ‘muzeumifikaciju’ kroz istorijsku interpretaciju”.

Ljevičari navode da bi, umjesto toga, poželjnije bilo postaviti neku strukturu koja bi obilježavala ‘američki otpor imperijalizmu i porobljavanju, kao i afro-američkoj i starosjedelačkoj rasnoj segregaciji’.

Statua, koja je postavljena 1888. godine, nije jedino što zvaničnici namjeravaju da uklone. Na listi se nalaze i statua prodavca robova ispred zgrade glavne pošte, španske zastave koje krase zgrade lokalnih opština, kao i proslavu Kolumbovog dana 12. oktobra, piše Njuzer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije