Putovanje

Beč na putu da postane digitalni glavni grad Evrope

Beč na putu da postane digitalni glavni grad Evrope
Foto: Ilustracija | Beč na putu da postane digitalni glavni grad Evrope
Tanjug

Austrijska metropola, Beč, na putu je da, pored toga što je već glavni grad u oblasti kulture, postane digitalna prestonica Evrope.

Beč je, pored toga što je i u samom vrhu gradova sa najboljim kvalitetom života u svijetu, najveći univerzitetski grad na njemačko govornom području sa više od 200.000 studenata.

Sada Beč ide korak dalje i teži da posane digitalni glavni grad Evrope, kako je konstatovano na konferenciji "DigitalDays 2017".

"Tehnologija i digitalizacija nude mnoge mogućnosti za grad i stanovništvo svih starosnih grupa", kazao je gradonačelnik Beča, Mihael Hojpl, na otvaranju i istakao značaj digitalnog obrazovanja.

"Moramo se boriti protiv digitalne nepismenosti a digitalizacija ne smije da bude projekat za elite. Digitalno obrazovanje je važan element za opstanak na tržištu rada", rekao je on ukazujući na inicijativu "DigitalCity Wien".

Prema njegovim riječima za sam grad od posebne važnosti je nova vrsta saradnje između preduzeća i javne iprave, zbog čega će programiranije biti delatnost koja će u budućnosti biti još značajnija.

IT preduzeća, koja su učestvovala na konferenciji, ukazala su da postoji stalna potreba za kvalifikovanom radnom snagom.

Inicijativu "DigitalCity Wien" osnovali su 2014. godine preduzetnici i uprava Grada Beča kao posljedicu nedostatka stručnog kadra, sa ciljem da Beč postane vodeći u Evropi u oblasti digitalne scene.

Od tada su sprovedeni brojni projekti - žene u IT-oblasti, digitalni salon, Industry meets Makers, Blockćain, inicijativa za izbeglice i dr.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije