Putovanje

Berlin omiljena turistička destinacija

Berlin omiljena turistička destinacija
Berlin omiljena turistička destinacija

BERLIN - Glavni grad Njemačke, Berlin, jedna je od najomiljenijih turističkih destinacija u Evropi, a to dokazuju i podaci ovdašnje turističke organizacije.

Njemačka prestonica, koja broji nešto preko 3,5 miliona stanovnika, prošle godine je zabilježila rekordan broj gostiju iz čitavog svijeta kada je, prema zvaničnim podacima, Berlin posjetilo 11,3 miliona gostiju, koji su ostvarili čak 27 miliona noćenja.

Najveći broj stranih turista došao je iz Velike Britanije.

Deseti put zaredom Berlin je zabilježio rekordan broj turista, sa rastom od 4,4 odsto u odnosu na 2012.godinu.

U marketinškoj organizaciji grada "Visit Berlin" kažu da se broj noćenja poslednjih godina udvostručio, i konstatuju da Berlin kao magnet privlači ljude iz čitavog svijeta, te da se etablirao u Evropi kao jedna od najvažnijih turističkih destinacija, pored Londona i Pariza.

Od ukupnog broja turista koji su prošle godine posjetili Berlin, 57,1 odsto je došlo iz Njemačke a 43 procenta iz inostranstva, pri čemu najviše iz Velke Britanije, a zatim iz SAD, Holandije i Italije.

U prva četiri mjeseca ove godine Berlin je nastavio da bilježi rast broja turista, i to za 3,2 odsto na više od 3,3 miliona posjetilaca iz inostranstva.

Turizam je za ovaj grad veoma unosna privredna grana koja je, na primjer, 2011. godine imala oko 10,3 milijardi evra bruto-obrta.

Berlin je najveći grad u Njemačkoj, i drugi po najveći grad u EU, poslije Londona.

Od 1949. do 1990. bio je podjeljen na Istočni i Zapadni Berlin, a ostaci tih podjela vidljivi su i danas naročito u arhitekturi zdanja na istoku i zapadu grada, koja oslikavaju razlike i načinu života stanovnika podjeljenog grada u vremenu poslije Drugog svjetskog rata.

Pred kraj Drugog svjetskog rata Berlin je bio uništen 70 odsto, zbog čega je malo zdanja koja su mogla biti očuvana.

Grad se nalazi na rijekama Špreji i Hafel. Oko 720. godine dva slovenska plemena naselila su berlinski region. Heveleri su se naselili kraj rijeke Hafel, a glavna naseobina im je bila Brenabor, kasnije nazvana  Brandeburg. Bliže rijeci Špreji, u današnjoj gradskoj varoši Kepenik, naselili su se Šprevani.

Heveleri su osnovali drugo naselje pored rijeke Havel oko 750. godine. Ono je tada bilo najbliže današnjem Berlinu, i zvalo se Špandov (današnji Špandau). Špandau i Kepenik, zaštićeni zidinama, bila su glavna naselja sve do 11. vijeka.

Berlin je jedan od najmlađih evropskih gradova, osnovan u 12. vijeku. Pretpostavlja se da ime Berlin dolazi od polapske riječi za močvaru. Grad se sastojao od dva naselja, Berlina i Kelna, na obje strane reke Špreje.

Berlinski zid, koji je poslije Drugog svjetskog rata dijelio grad na dva dijela, probijen je 9. novembra 1989, a prilikom ujedinjenja dvije Nemačke, oktobra 1990, zid je skoro potpuno uništen. Ostali su samo mali dijelovi, kao podsjetnik na prošlost i kao turistička atrakcija.

Nakon ujedinjenja dvije Njemačke, Bundestag je juna 1991. donio odluku da Berlin proglasi glavnim gradom zemlje, umjesto dotadašnjeg Bona, te se administracija preselila u ovaj grad.

Simbol Berlina je Brandenburška kapija, a druge građevine poznate širom sveta su Rajhstag, Televizijski toranj i Kolona Pobjede. Turističku atrakciju predstavlja i takozvano Muzejsko ostrvo, u kojem su smješteni Stari muzej, Pergamonski muzej  i Stara nacionalna galerija.

Od početka Svjetskog prvenstva u fudbalu u Brazilu, na više lokacija u Berlinui postavljena su velika platna ispred kojih je organizovano javno gledanje utakmica, prije svega njemačke reprezentacije, a mnoge ulice su u znak podrške njemačkoj selekciji ukrašena njemačkim zastavama i zatvaraju se za saobraćaj.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije