Putovanje

Brazilija - simbol uzleta u budućnost

Brazilija - simbol uzleta u budućnost
Brazilija - simbol uzleta u budućnost

Grad u obliku aviona - upravo je po tome specifična brazilska prijestonica Brazilija, međutim, ovaj grad se razlikuje i po mnogo čemu drugom.

I dok ovaj podatak kod mnogih izaziva skepticizam, Brazilci imaju objašnjenje za to - Brazilija simbolizuje brazilski uzlet u budućnost.

Brazilija je daleko više od obične prijestonice. Zovu je još i zemljom snova, a izgrađena je u središtu pustinje početkom pedesetih godina prošlog vijeka. Izgradnja ove prijestonice je simbolisala ulazak Brazila u savremeno doba. Na neki način nastala je na osnovama futurologije, koja je bila popularna pedesetih godina.

Brazilci su željeli da im prijestonica bude u centralnom dijelu države, a bilo je to vrijeme kada je tadašnji predsjednik Žuselino Kubiček sanjao o nekom megaprojektu koji će pokrenuti brazilsku privredu. Navodno je tada rekao: "Vidio sam u snu raskriljenu pticu nad Amazonskom džunglom..."

Najveći problem je bio da se odredi lokacija.

Centralni dio Brazila je bio ogromna, crvena pustinja, gdje se tek sporadično vidjelo neko drvo na beskonačnom horizontu. Niko nije ni pomišljao da bi tu mogla biti prijestonica.

Međutim, prema legendi, italijanski svetac Don Bosko, iz 19. vijeka, sanjao je da će se između 15. i 20. paralele pojaviti obećana zemlja, kojom će teći med i mlijeko. Brazilci su se odmah tu prepoznali. Kako se kasnije ispostavilo, tu je nikla Brazilija, koja je trebalo da bude jedan od najvećih projekata 20. vijeka. Nedostatak infrastrukture (s obzirom na to da se nalazila u pustinji) značio je da će za izgradnju biti potrošene milijarde dolara. Kada je nakon četiri godine nestalo novca, vlada je neke zgrade, poput ogromne katedrale, ostavila nedovršene, ali ih je kasnije dogradila Katolička crkva.

Danas je Brazilija grad koji se najbrže razvija. Iako je tek četvrti grad po veličini u Brazilu, ima oko tri miliona stanovnika. Niko nikada nije mogao ni zamisliti da bi neko zaista želio doći ovdje i raditi, ali danas to postaje realnost.

Brazilija je vremenom počela da dobija izgled ostalih latinoameričkih gradova. Danas, bez obzira na sve, Brazilija ima najveći bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika od svih latinoameričkih gradova i iznosi oko 36.000 dolara. Zapravo, mnoga istraživanja su pokazala i dokazala da je ovo grad gdje se dobro živi.

"Braziliju nije pogodila recesija, nisu ni osjetili krizu. Ovo je trenutno mjesto gdje dosta toga napreduje, za razliku od ostatka Brazila", navedeno je u jednom istraživanju.

U gradu niču mnogi savremeni objekti, poput ultramodernog stadiona, iako Brazilija uopšte nema fudbalski tim.

Uprkos činjenici da možda i nije zemlja snova, ovo je i danas jedan impozantan grad, s nekim od najvećih ostvarenja slavnog arhitekte Oskara Nimajera, jednog od najznačajnijih imena moderne arhitekture. Inače, UNESCO je Braziliju proglasio mjestom svjetskog nasljeđa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije