Putovanje

Čevljanovići: "festival mesa" i "samit go go igračica" (FOTO, VIDEO)

Čevljanovići: "festival mesa" i "samit go go igračica" (FOTO, VIDEO)
Čevljanovići: "festival mesa" i "samit go go igračica" (FOTO, VIDEO)

Korida u Čevljanovićima kod Ilijaša postala je regionalno poznat brend BiH, a o „festivalu mesa“, „samitu go go plesačica“ i derneku zvanom korida na bosanski način juče pišu i njemački i austrijski mediji.

Bečki list “Standard” donio je veliku reportažu u kojoj piše da se prije izbijanja ekonomske krize na koridi u Čevljanovićima znalo okupiti i do 100.000 ljudi.

„Hiljade ljudi dolaze svake godine. Mnogi od njih iz dijaspore iz Danske, Njemačke i Austrije. Ono što je upadljvo pozitivno jeste da ovdje religija, etnička pripadnost i nacionalizam ne igraju nikakvu ulogu. Ali, je zato solidarnost ta koja je jako primjetna. Prije početka koride skupljaju se prilozi za bolesne o čijim patnjama se pak govori preko razglasa. Potom muškarci s kaubojskim šeširima prolaze kroz masu sa kutijama za dobrovoljni prilog“, piše list i naglašava kako se u BiH ljeti održava mnogo borbi bikova te da ima 13 klubova registrovanih odgajivača.

“Ali, korida u Čevljanovićima je najveća i najomiljenija“, piše “Standard”. 

„'Ovdje se vidi razlika između Španije i Bosne i Hercegovine', kaže jedna žena. 'U Španiji životinje umiru, a u BiH kada jedan bik ne želi više da se bori jednostavno pobjegne ispred protivnika. Možda to ima veze i s našim mentalitetom. Mi ne volimo brutalnosti'.

I zaista korida je prilično bezopasna. Nema prolijevanja krvi. Danas se vodi računa i o tome da rogovi ne budu oštri tako da se životinje ne mogu povrijediti.  

“Standard” piše i kako je korida u Čevljanovićima prvenstveno „festival mesa“.

Nakon štandova sa šećernom vunom/vatom i drvenim srcima koja se prodaju kao talismani dolazi se do ražnjeva na kojima se okreću cijela jagnjad i telad. Kada su gotovi meso se siječe sjekirom i onda prodaje. Sve miriše na meso koje je na svakom ćošku: jagnjeće plećke, butkice, rebarca... Samo meso. No, kao alternativu jagnjetini možete poručiti ćevape. 

Mnogim muškarcima u šatorima je takođe do 'mesa'.

Dvije mlade djevojke igraju na stolu oskudno odjevene. No, ovdje nije riječ o tradiciji već o 'turbo-folku' koji dominira Balkanom od početka 90-ih“, piše  u bečkom dnevniku “Standard”.

Ovogodišnja 68. po redu korida u Čevljanovićima okupila je prošli vikend  goste iz cijele bivše Jugoslavije.  

Pogram je započeo svečanim otvaranjem manifestacije, a potom slede dečije trke odnosno trke za odrasle, bacanje kamena s ramena, nastupi kulturno-umetničkih društava...     

Kao i svake godine, vlasnici šatora su organizovali različite vrste muzike, a sve su začinile I  atraktivne plesačice.

U borbama je učestvovalo 16 bikova, a  titulu najboljih odnijeli su bikovi iz Zvornika, iz Han Pijeska, iz Careve Ćuprije kod Zavidovića te bik iz Olova.

Besim Gljiva, jedan od organizatora skupa kaže da je uprkos kiši i lošem vremenu i ove godine Čevljanoviće posjetilo oko 50.000 ljudi.   

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije