Putovanje

Cirih: Grad festivala, čokolade i banaka

Cirih: Grad festivala, čokolade i banaka
Cirih: Grad festivala, čokolade i banaka

Miran, okrepljujući, skup, pedantan i racionalan - sve su ovo karakteristike koje krase Cirih, za koji kažu da je tipičan švajcarski grad.

Cirih, grad sa blizu 390.000 stanovnika, okružen je spektakularnim planinama, Ciriškim jezerom, te rijekom Limat.

Za njega kažu da je "mlađi" i "živahniji" od Ženeve i Bazela, ali da je više kosmopolitski od Lozane. Ovaj grad ima veliki broj festivala, što filmskih, književnih i muzičkih, a u posljednje vrijeme je postao poznat i po tehno i dens festivalima. Ima na stotine umjetničkih galerija, čak 15 muzeja, kao i operu, zbog koje Nijemci nerijetko prelaze granicu kako bi uživali u predivnim operskim ostvarenjima.

Ciriški univerzitet ubraja se među najpoznatije u svijetu i spada u deset najboljih svjetskih univerziteta. Ovaj grad pruža mnoge pogodnosti, pa tako ovdje ljeti možete plivati, zimi klizati, dok u šoping možete tokom cijele godine, iako je Cirih prilično skup grad. Tramvajski sistem grada je izuzetno uređen i pokriva cijelo gradsko područje, tako da vam automobil nije ni potreban. Sve u svemu, jedna izuzetno poželjna destinacija.

ŠARM VIJEKOVA

Stari Cirih tzv. Doerfli nalazi se na istočnoj obali Limata i ono što odlikuje ovaj dio grada je njegov prepoznatljiv šarm. Riječ je o arhitekturi s kraja srednjeg vijeka, sa svim vijećnicama i katedralama i ovdje se vijekovima ništa nije mijenjalo, osim što se sve redovno restaurira.

Tu se nalazi i katedrala Grosminster, za koju kažu da je "rodno mjesto" protestantske reformacije, jer je ovdje pastor bio Ulrih Cvingli, jedan od osnivača reformacije. Međutim, činjenica je da današnji Cirih ima više katolika nego protestanata.

Pasija lokalnog stanovništva svakako je dobra kafa. Skoro svaki kvart ima neko kultno mjesto.

Za "Schwarzenbach" kažu da je hram kafe, čaja i sušenog voća, a postoji još od daleke 1864. godine. Nasuprot njega nalazi se "Schober Café", francuska poslatičarnica osnovana 1874. godine, gdje se ručno izrađuju čokoladice i to geometrijskom preciznošću.

Inače, u ovom gradu su živjeli i neki od najpoznatijih svjetskih umova poput Džejmsa Džojsa, Riharda Vagnera, Trockog, Tomasa Mana, Alberta Ajnštajna i Karla Junga. Karl Marks je ovdje napisao i "Kapital". Neki od radikala tog doba uglavnom su pohodili poznati "Odeon café" na Limatu, koji postoji više od 100 godina. Štaviše, jedan od najuticajnijih revolucionara Lenjin jedno vrijeme je živio u Cirihu, na adresi Spigelgase broj 14.

ČOKOLATERIJE NA SVE STRANE

Još jedan lokalni kult je kult čokolade. Još od vremena kada je Danijel Peter, suosnivač "Nestlea", napravio prvu mliječnu čokoladu 1857. godine, a Rodolf Lindt napravio prvu čokoladu koja se topila u ustima "chocolat fondant", ovaj proizvod je postao sinonim za Švajcarsku, baš kao i satovi kukavice.

Neki od najpoznatijih čokoladnih brendova su Reichmuth von Reding, Nobile, Max Chocolatier, Saveurs Nobles, Felchlin, Cailler i Camille Bloch.

Najveće čokoladno carstvo je "Confiserie Sprüngli", koji se nalazi na zapadnoj obali Limata. Riječ je o porodičnoj čokolateriji osnovanoj 1836. godine. Da je riječ o ručno pravljenim proizvodima, bez dodatka konzervansa, svjedoči i to da je rok njihovim proizvodima svega dva mjeseca.

Novi dio Ciriha smješten je u bivšoj industrijskoj zoni, gdje se nalaze brojne savremene umjetničke galerije.

I na kraju, Cirih je možda i najpoznatiji po bankama. Naime, ovdje ih ima čak 275, gdje je zaposleno čak 50.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije