Putovanje

Čitaonica čuva 3,6 miliona naslova u Gracu

Čitaonica čuva 3,6 miliona naslova u Gracu
Čitaonica čuva 3,6 miliona naslova u Gracu

Sa više od 3,6 miliona naslova, čitaonica "Karl-Franc" univerziteta u Gracu jedna je od najvećih, ali i najljepših kulturnih institucija u Austriji.

Posjetila sam je prilikom jednog boravka u ovom austrijskom gradu i oduševila me je mnogo više nego šta sam očekivala kada sam došla pred jedno moderno zdanje te kulturne-obrazovne ustanove. Čitaonica, koja je puna knjiga, ima stakleni plafon, a unutar nje su masivni drveni stolovi ukrašeni visokim lampama.

Odmah me asocirala na biblioteku u kojoj je Hari Poter učio iz čudovišnih knjiga pod svjetlošću svijeća. S razlogom je ova čitaonica iz Graca svrstana među najljepše biblioteka svijeta, a osnovana je 1585, na zahtjev vojvode Karla od Austrije, čije je ime i u nazivu Univerziteta.

Većinu svog postojanja Univerzitet i biblioteka bili su pod kontrolom Katoličke crkve, a knjige u njoj su se većinom odnosile na religiju. Brzo je rasla zahvaljujući rukopisima koji su bili prebačeni iz svih Štajerskih manastira u Grac.

Zatvorena je 1782. po naređenju Jozefa II, koji je želio da država preuzme kontrolu nad institucijama obrazovanja, što se na kraju i desilo.

Univerzitet, a sa njim i biblioteka 1891. sele se iz centra Graca na periferiju gdje su knjige bile razbacane na više lokaliteta u nedostatku prostora.

U periodu između dva svjetska rata 60.000 naslova je bilo premješteno iz Austrije da bi se spasilo od bombardovanja, a kada je krajem 1945. biblioteka ponovo otvorena, nedostajalo je 4.000 izdanja koje je rat zauvijek uništio.

Danas se ova institucija smatra Evropskim centrom za digitalizaciju i restauraciju

Danas se ova institucija smatra Evropskim centrom za digitalizaciju i restauraciju vrijednih i rijetkih knjiga i skripti. Razvili su i visokotehnološki "digitalni sto" baš za te svrhe, za kojim je velika potražnja.

Ovaj digitalni sto je doprinio da se informacije koje čuvaju stare i rijetke knjige učine dostupnim putem mikrofilma, a samim tim i da se očuvaju.

S ovim otkrićem arhive će zauzimati mnogo manje mjesta nego što je do sada bio slučaj. Zbog svih ovih specifičnosti, čitaonica u Gracu nosi nazv i "hibridna biblioteka".

Jedan dio biblioteke čuva specijalne kolekcije, tačnije sve skripte i rukopise koji datiraju do 1900. Neki od važnijih rukopisa pisanih na životinjskoj koži su oni nađeni u manastiru "Sveta Katarina" na planini Sinaj u Egiptu.

Od rukopisa na papirusu treba izdvojiti 42 rukopisa egipatskog istorijskog grada Oksirinhus, koji je bio značajan izvor papirusa toga doba.

U istoriji ove kulturne institucije stoje mnoga slavna imena, nobelovci koji su bili studenti ili profesori "Karl-Franc" univerziteta.

Neki od tih velikana su pisac Ivo Andrić, koji je odbranio doktorsku disertaciju na ovom univerzitetu, i naučnik Nikola Tesla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije