Putovanje

Crkva angažuje izbacivače

Crkva angažuje izbacivače
Crkva angažuje izbacivače

Živopisno austrijsko selo na sve načine nastoji da se izbori sa sve većim brojem turista, koji su počeli da ih ometaju u svakodnevnim aktivnostima.

Kako više ne znaju kako da reaguju na turiste kojima ništa nije sveto, tako su crkvene vlasti sela Halštat odlučile da angažuju izbacivače koji će brinuti o miru i redu tokom crkvene službe.

Posjetioci iz svih dijelova svijeta, posebno Kine, masovno dolaze u austrijsko idilično selo Halštat, koje se nalazi i na listi UNESCO-ove svjetske baštine. Riječ je o jednoj od najpopularnijih turističkih atrakcija u Austriji.

Međutim, neki turisti žele da zabilježe svaki momenat proveden u selu, pa tako nerijetko upadaju na crkvene službe, pa čak i na službe povodom sahrane. Ovo je iziritiralo crkvene vjerodostojnike jer smatraju da nije u redu da turisti snimaju sahrane ili ožalošćenu porodicu, što nije rijedak slučaj ovdje.

Kako bi se izborile sa najezdom turista, dvije crkve u Halštatu su prvo počele da zaključavaju vrata pred početak svake službe ili postavljaju izbacivače koji vraćaju neželjene goste. Izbacivači su postavljeni i ispred ulaza na lokalno groblje, kako bi spriječili turiste da ulaze na sahrane. Kako naglašavaju crkvene vlasti, u svim drugim prilikama i situacijama turisti su više nego dobrodošli.

Rejnhard Keršbaumer, koji se nalazi na čelu parohije, kaže da nije sve tako jednostavno. "Zapravo, nekad ljudi moraju pokazati i tu moralnu hrabrost i imati srca. Takođe, i turisti treba da znaju šta je ispravno, a šta ne, i onda ne bi trebalo da bude nikakvih problema", kaže Keršbaumer.

Inače, Halštat je selo čija je popularnost dosegla globalne razmjere. Nije tajna da su kineski turisti naprosto zaljubljeni u ovo selo. Štaviše, u Kini postoji i replika ovog sela. Naime, u provinciji Gvangdong je izgrađeno selo identično Halštatu, što samo govori o njegovoj popularnosti. Zanimljivo je da je čak i načelnik Halštata svojevremeno prisustvovao ceremoniji otvaranja "kineskog Halštata". On je tada rekao da je interesantno da je tako malo mjesto dobilo na važnosti, pa čak dobilo i svoju repliku hiljadama kilometara daleko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije