Putovanje

Deset najčudesnijih zidina na svijetu

Deset najčudesnijih zidina na svijetu
Foto: Ilustracija | Deset najčudesnijih zidina na svijetu

Mnogi misle kako se zidovi grade iz straha i nesigurnosti. Drugi vjeruju da zidovi služe kako bi se stvorile granice između svjetova. Ipak, zidovi mogu biti i svjedoci mnogobrojnih ljudskih patnji, ljubavi i požrtvovanja. Jedan mudri filozof je rekao kako "svaki zid ima vrata" i time nas uveo u priču o zidovima koji nam otvaraju puteve u neke druge univerzume.

Iako nam je danas gotovo nezamislivo razdvajati dva područja dugim i visokim zidinama i građevinama, davnih su dana te strukture činile razliku između života i smrti. Osnovna karakteristika svih zidova je masivnost, čvrstoća, otpornost i strah koji su pobuđivali prema narodima. Danas, za razliku od prošlih vremena, postaju privlačni i zanimljivi svjetskim putnicima, za koje više nije važno s koje se strane zida zateknu.

Ovo su najčudesniji zidovi svijeta, koji su prkosili tadašnjoj arhitekturi i zauvijek se upisali u istoriju.

1. Berlinski zid, Njemačka

Izgradnja ovog zida zauvijek je promijenila istoriju Berlina, ali i cijelog svijeta. Simbolično podignut kao barijera između Istoka i Zapada održao se punih 28 godina, da bi 1989. godine konačno bio srušen. Danas postoji samo mali netaknuti dio ovog zida, kao podsjećanje na strahote i užase Hladnog rata.

2. Kineski zid, Kina

Simbol ove istočnjačke zemlje i najveća građevina na svijetu. Zid je dug nevjerovatnih 8.851 kilometar, visok od 10 do 16 metara i širok osam metara. Ova veličanstvena građevina prevashodno je napravljena kao odbrambeni objekat, a danas je jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija na svijetu, te spada u jedno od sedam svjetskih čuda.

3. Zid plača, Izrael

Zid plača ili drugačije Zapadni zid je preostali dio nekadašnjeg Solomonovog hrama u Starom gradu u Jerusalimu, koji je srušen za vrijeme pohoda Rimljana. Jevreji širom svijeta dolaze na ovo sveto mjesto da se mole. Vjeruje se da ukoliko papirić sa željom ostavite u pukotinama ovog zida, vaša želja će biti ispunjena.

4. Hadrijanov zid, Velika Britanija

Ovo utvrđenje je dugo 117 kilometara, a njegovo postojanje datira još iz perioda 2. vijeka. Podigli su ga Rimljani kako bi se zaštitili od najezde varvara. Ime nosi po caru Hadrijanu (Hadrian), za vrijeme čije vladavine je započeta njegova izgradnja. Sagrađen je od velikih kamenih blokova, a na njemu se nalazilo na desetine utvrda i tornjeva koji su služili kao zakloni vojnicima. Mnogi ga smatraju najznačajnijim rimskim spomenikom u Velikoj Britaniji.

5. Kremaljski zid, Rusija

Ovaj zid okružuje čuveni moskovski Kremlj - jedno od najdragocjenijih nasljeđa u glavnom gradu Rusije. Zid se prostire dužinom od 140 kilometara, a krase ga četiri prekrasne srednjovjekovne kapije, kao i 20 kula izvidnica. Karakterističan je po tome što je sagrađen od crvene opeke i što je u njega uzidan posmrtni pepeo poznatih sovjetskih velikodostojnika.

6. Vavilonski zid, Irak

Vavilon je drevni grad koji se nalazi na prostoru nekadašnje Mesopotamije, a današnjeg Iraka. Ovo prekrasno istorijsko nasljeđe okružuju zidine čija je namjena da zaštite grad od napada, ali i od nabujale rijeke Eufrat. Herodot, antički pisac i istoričar, u svom djelu "Istorija" pisao je o veličanstvenim zidovima Vavilona.

7. Zid Saksajhuamana, Peru

Ovaj zid se nalazi na sjevernoj periferiji grada Kuska u Peruu - nekadašnjoj prijestonici Inka. Ostaci nekadašnjih zidina sačinjeni su od masivnih kamenih blokova koji su ređani bez bilo kakvog vezivnog materijala poput maltera. Njegova pozicija na nadmorskoj visini od 3.701 metar obezbijedila mu je titulu jednog od najimpresivnijih zidova na svijetu.

8. Zidovi Velikog Zimbabvea, Zimbabve

Veliki Zimbabve je ruinirani grad na teritoriji današnjeg Zimbabvea. U njegovoj dolini nalazi se hram koji je opasan ruševinama nekadašnjeg Velikog zida, koji je visok 10, a širok četiri i po metra. Interesantno je kako ovaj zid nikad nije imao odbrambenu funkciju, već isključivo urbanističku.

9. Dubrovačke gradske zidine, Hrvatska

Riječ je o kompleksu zidina koji okružuje Stari grad u Dubrovniku. Izgradnja je započeta još u 13. vijeku u nekadašnjoj Dubrovačkoj republici, kako bi se grad zaštitio od napada neprijatelja. Na zidinama se nalaze kule, tvrđave i vrata grada. Zid je dug 1.940, a visok 25 metara. Dubrovačke gradske zidine su drugi po veličini zid u Evropi.

10. Zidovi Medinet Habua, Egipat

Od nekadašnje grobnice čuvenog egipatskog vladara Ramzesa III ostao je samo jedan zid koji je poznat i kao hram Medinet Habu. Izgrađen je još u 12. vijeku p.n.e. Visok je oko 60 metara, a duž zidina urezani su crteži sa mnogobrojnim motivima iz stare egipatske civilizacije. Ovaj kulturni i istorijski spomenik nalazi se u gradu Luksoru, u južnom Egiptu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije