Putovanje

Deset svjetskih znamenitosti koje morate obići (FOTO)

Deset svjetskih znamenitosti koje morate obići (FOTO)
Deset svjetskih znamenitosti koje morate obići (FOTO)

U svijetu postoji mnogo zanimljivih stvari koje treba obići, ali ovih deset znamenitosti se nalaze skoro na svim planovima za putovanja. Od Tadž Mahala do Maču Pikču, posjeta ovim istorijskim lokacijama je skoro pa obavezna.

TripAdvisor je juče objavio listu 10 znamenitosti za 2016. godinu po izboru posjetilaca. Ova lista je napravljena prema kvalitetu i kvantitetu posjeta tokom posljednjih godina.

“Ove lokacije privlače milione posjetilaca svake godine i predstavljaju neke od najupečatljivijih primjera ljudske genijalnosti”, saopšteno je na sajtu TripAdvsor.

Duomo di Milan, Italija

Duomo di Milan je druga najveća katedrala u Italiji, odmah poslije Vatikana. Građena je duže od 600 godina, a prema zvaničnim podacima, gradnja je započela 1386. godine i trajala je do 1965. Sa krova katedrale se pruža fantastičan pogled na grad.

Linkolnov Memorijalni centar, SAD

Linkolnova Memorijalna zgrada i predio oko njega je jedna od najoriginalnijih mjesta u Vašingtonu. Zauzima važno mjesto u američkom pokretu za građanska prava i godišnje je posjeti 6 miliona ljudi.

Alhambra, Španija

Najviše posjećen spomenik u Španiji je veličanstveno srednjovjekovno utvrđenje i palata smještena na vrhovima Granade. Nevjerovatno Mavarsko zdanje ima pogled na grad, sa savrešnim vrtovima, arhitektekturom I bazenima.

Crkva Hristovog vaskrsnuća, Sankt Peterburg

Za ovu pravoslavnu crkvu postoji više naziva: Crkva Hristivog vaskrsnuća, Crkva prolivene krvi ili Crkva spasitelja prolivene krvi. Crkva je sahrađena na mjestu gdje je ubijen Aleksandar II i izgrađena je njemu u čast, od 1883. do 1907.

Velika džamija u Kordobi, Španija

U prošlosti, u Kordobi su živjele različiti narodi: Rimljani, Vizigoti, muslimani, Jevreji, hrišćani i svi oni su ostavili svoj trag. Stotinama godina, džamija je bila između katoličke crkve i džamije, uključujući kratak period kada je bila podijeljena na dva dijela. Danas se smatra zdanjem maurske arhitekture.

Tadž Mahal, Indija

Najpoznatiji mauzolej na svijetu, Tadž Mahal spomenik u Agri, koji je izgradio mogulski vladar Džahan Šah kao spomenik za svoju rano preminulu ženu. Ogromna struktura se smatra draguljom Indo-islamske arhitekture i trebalo je 17 godina da se izgradi.

Bazilika Svetog Petra Vatikan

Bazilika u kojoj stoluje papa je kamen katoličke imperije. U ovom zdanju nalazi se i više od 100 grobova svetaca i careva.

Angkor Vat, Kambodža

Angkor Vat je centar Kmerske imperije, koja je postojala od 9. do 15. vijeka. Prostire se na 250 kvadratnih kilometara i bio je impresivan arhitekstonski podvig tadašnjeg urbanizma.

Džamija šeika Zajida, Ujedinjeni Arapski Emirati

Ovo legendarno zdanje u Abu Dabiju se sastoji od 82 bijele kupole. Džamija, nazvana po osnivaču Ujedinjenih Arapskih Emirata, gradila se više od 10 godina, i predstavlja arhitektonsko čudo u spajanju klasičnih I modernih islamskih stilova.

Maču Pikču, Peru

Skoro milon turista godišnje posjeti utvrđenje Inka iz 15. vijeka. Predstavlja izgubljen grad koji je napušten tokom španskih osvajanja, a postao je turistička atrakcija nakon 1912. godine, kada su američki istraživači radili iskopavanja na ovoj lokaciji. Ovaj izgubljeni grad se smatra jednim od novih sedam svjetskih čuda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije