Putovanje

Đerdap: Putovanje kroz najlepšu klisuru

Đerdap: Putovanje kroz najlepšu klisuru
Đerdap: Putovanje kroz najlepšu klisuru

Savršen vikend izlet brodom od Beograda do Kladova duž najveće rijeke Evrope. Trajanova tabla, Gvozdena kapija, Mali i Veliki kazan najbolje se dožive sa vode

Rimljane, Trajanovu tablu, despota Đurđa, praistorijsku kuću od trske, mamuta, uz najlepši pogled na Đerdapsku klisuru videće oni koji se ovog ljeta upute na krstarenje „Dunavom kroz istoriju“.

I ne samo to, ovo putovanje kroz vrijeme brodom „Akvastar Maksim“, pruža ne samo pogled već i ukus, pa je sve začinjeno đakonijama poput jagnjećeg pečenja, vrganja u marinadi, belmuža i kačkavalja na žaru, riblje čorbe, rimskih slatkiša, dilja sa biberom i slatkih lubenica, kao i mnogo, mnogo vina.Na put se iz Beograda kreće brodom i prolazi kroz najlepšu klisuru u Evropi.

Golubačka tvrđava, Mali i Veliki kazan, Decibelova glava i Trajanova tabla najlepše se vide sa broda. Stiže se u Tekiju i spava se u najboljem hotelu na Dunavu „Akva star Danjubu“ u Kladovu. Jedan od najzanimljivijih trenutaka je kada brod „presretne“ despot Đurađ i uz grožđe uruči pozivnice za Smederevo.

Iz Kladova se može da ide na izlet brodom do Rumunije ili do Vratne, prirodnog fenomena u kojem je bujica u stenama napravila Mala i Velika vrata. Izlet se nastavlja do Rajačkih pimnica uz degustaciju vina i ručak.

Putovanje kroz istoriju je zaokruženo poslednjeg dana posetom Lepenskom viru, u kojem je otkriveno najstarije stanište ljudi u Evropi. Ipak, vrhunac je odlazak u Kapetan Mišin breg odakle se pruža najlepši pogled na Nacionalni park Đerdap. Uz tradicionalnu muziku, gosti uživaju u đakonijama koje su spremili domaćini - riblju čorbu, ribu, pečenje, pohovane koprive, salatu i - vanilice.

Na turiste koji su proputovali čitav svijet najveći utisak ostavlja pogled na Dunav, ali i mamutica Vika, doček Rimljana u i ulazak u „svet mrtvih“ u Viminacijumu. Viminacijum je izuzetno zanimljiv, a naročito „rimska zakuska“ koju pripremaju u Rimskoj vili. Dunav i Đerdapska klisura su uspeli da ostave bez daha i putnike koji su videli sva svjetska čuda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije