Putovanje

Dragulj Latinske Amerike

Dragulj Latinske Amerike
Dragulj Latinske Amerike

Smješten između dvije sile Latinske Amerike - Argentine sa juga i zapada, i Brazila sa sjevera, Urugvaj je zemlja koja je oduvijek bila u sjeni većih i poznatijih susjeda.

Po svemu sudeći, to je zbog njegove veličine jer je riječ o drugoj najmanjoj zemlji Južne Amerike, sa 3,3 miliona stanovnika, od kojih čak polovina živi u prijestonici Montevideu.

Intrigantna turistička destinacija: Međutim, posljednjih godina Urugvaj polako, ali sigurno izgrađuje svoju reputaciju intrigantne turističke destinacije, posebno zbog stotina plaža koje ožive u sezoni od decembra do marta.

Morski doživljaj: Inače, centralno mjesto u Montevideu zauzima rijeka La Plate, poznata još i kao Rio de la Plate ili River Plate, koja je vidljiva iz skoro svakog dijela urugvajska prijestonice. U samom gradu nalazi se poznata plaža Ramirez, koja svojim bijelim pijeskom i predivnim pogledom na rijeku daje morski doživljaj, iako ni more nije daleko.

Grad sa kosmopolitskom vibrom: Montevideo je grad za koji kažu da ima kosmopolitsku vibru, od starih arhaičnih dijelova grada, pa sve do novih, luksuznih naselja poput Karaska i Punta Karetasa, gdje su cijene nekretnina izuzetno visoke.

U starom gradu koji je poznat kao Sjudad Vieja i danas se mogu vidjeti predivne kolosalne građevine, ali i tezge na kojima lokalno stanovništvo prodaje sve - od polovnih knjiga do nakita. U ovom dijelu grada nalazi se i katedrala Plaza de la Konstitusjon, koja djeluje impozantno.

Muzej svjedok promjena: Jedno od izuzetno posjećenih mjesta u gradu je MAPI (Museo de Arte Precolombino e Indigeno), muzej koji svjedoči o svim promjenama Montevidea, a možete pronaći i eksponate koji potiču još iz vremena prije španskog osvajanja poput oružja koje su koristile Inke, pa do keramičkih posuda koje su koristile Mapuče. Muzej je smješten u zgradi gdje se nekad nalazilo Ministarstvo odbrane, ali njegova grandioznost i dalje dominira ovim dijelom Montevidea.

Kompaktna zemlja: Za Urugvaj kažu da je kompaktna zemlja, tj. prijestonica je izuzetno dobro povezana s ostatkom zemlje. Oko sto kilometara od Montevidea nalazi se grad Kolonija, mali rustikalni gradić koji je osnovan još 1680. godine kao portugalsko naselje i, na prvi pogled, teško da se promijenio od tih vremena, što daje posebnu draž ovom gradiću.

Njime dominira bazilika Del Sanctisimo Sacramento, ali i ostaci palate Plaza de Armas, u kojoj je nekad živio portugalski guverner.

Iako se zemlja razvija, stanovništvo je poljoprivredno orijentisano i danas se čak 80 odsto stanovništva bavi uzgojem nečeg.

Punta del Este: Ipak, najljepši dio Urugvaja je mjesto gdje se rijeka Plate ulijeva u Atlantski okean i ovo mjesto se zove Punta del Este. Riječ je o primorskom gradiću koji je vremenom postao turistička meka. Ovdje se nalaze luksuzni hoteli, a najviše turista dolazi iz Argentine, koji tokom ljetnih mjeseci preplave plaže Brava i Ola, koje su najljepše u ovom dijelu svijeta. Kažu da je i poznata pjevačica Šakira ljubitelj ovih plaža, te da redovno posjećuje i uživa u ljepotama Punta del Este.

Raj za surfere: U neposrednoj blizini Punta del Este nalazi se i mjesto La Bara, koje zovu rajem za surfere i mlade parove i gdje žurke traju čitav dan.

I dok ova mjesta osvajaju ljepotom, ipak Urugvajci svojim draguljem i ponosom smatraju mjesto Hoze Ignasio, koje je nekad bilo ribarsko selo, a danas je to glavno mjesto u turističkoj ponudi Urugvaja. Sama obala uređena je u američkom stilu, sa kućama skromne spoljašnjosti, ali koje vrijede milione. Plaže su pješčane, a pijesak je mekan i sitan poput pudera, što je jedna od specifičnosti ovog mjesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije