Putovanje

Forementera: Mirno odmaralište za slavne

Forementera: Mirno odmaralište za slavne
Forementera: Mirno odmaralište za slavne

Špansko ostrvo Ibica tokom protekle decenije postalo je glavno stjecište slavnih i onih koji su željni dobre zabave jer je ovdje jedna od najboljih DJ scena na svijetu, a zabava se ne prekida čak ni kad svane dan.

Međutim, svega 3,5 kilometara od Ibice nalazi se ostrvo Forementera, koje djeluje poput sasvim druge planete u odnosu na Ibicu. Upravo ovo ostrvo je sinonim za mir i odmor, i to je možda razlog što je posljednjih godina sve posjećenije, a svake godine ovdje je sve više slavnih osoba.

"Ovdje nema glamura, već samo sunce, more i pijesak. Ovo je nevjerovatno lijepo mjesto, ja ga zovem svojim skloništem jer se samo ovdje mogu odmoriti", kaže Konsuelo Kastaljoni, italijanska dizajnerka, koja ovdje ima kuću za odmor.

Za Forementeru tvrde da je sušta suprotnost Ibici. Oni koji su imali priliku da provedu odmor na ostrvu kažu da je vazduh opijajući, pa malo ko izdrži da ostane budan poslije ponoći.

Ovo mjesto je poznato kao glavno odmaralište Kejt Mos, Sajmona Le Bona iz grupe "Duran Duran", te milijardera Filipa Starka, koji je ovdje izgradio kuću.

Proteklih dana paparaci su ovdje uspjeli snimiti zvijezde poput Rafaela Nadala, Leonarda Dikaprija, Orlanda Bluma, Brusa Springstina, slavnog fudbalera Nejmara, glumicu Kameron Dijaz, kao i mnoge druge.

Zanimljivo je da je Forementera bila nenaseljena punih 300 godina, sve dok krajem 18. vijeka na ostrvo nisu došli farmeri, koji su ovdje zasadili bademe i vinovu lozu, po čemu je ostrvo poznato. Ipak, slavu doživljava tokom šezdesetih godina prošlog vijeka, kada je grupa hipika otkrila ovo nedirnuto čudo prirode. Čak je i Bob Dilan ovdje napravio kuću od starog mlina. Slavna grupa "Pink Floyd" tu je pripremala mnoge albume. 

"Ovdje nije bilo ni struje, ni vode za piće", kaže Doroti Dobs, koja na ostrvu živi više od 40 godina, te dodaje: "Imali smo samo jedan bar, koji je imao samo jednu ploču i puštali su je iznova i iznova".

Danas na ostrvu ima oko 40 hotela, gostinjskih kuća i hostela. Najpoznatija plaža je Platja Mitjorn, gdje su barovi i restorani na otvorenom.

Forementera je veoma opušteno ostrvo, gdje možete hodati bosi, a na ostrvu skoro da nema automobila već se mještani uglavnom kreću vespama.

Ovdje ljetuje najviše Italijana, koji dolaze početkom avgusta kad u Italiji počinje kolektivni godišnji odmor. Za njih je Forementera daleko bolji izbor nego skupa ljetovališta Sardinije i Amalfija. Mnogi od njih ovdje imaju kuće i na ostrvu provode cijeli avgust.

I dok za plažu Mitjorn kažu da je mirna, plaža Iletes je ta gdje možete naći dobru zabavu. Ovdje redovno organizuju žurke, ali ne tako glasne kao na Ibici.

U centru ostrva nalazi se nekoliko tzv. boho-chic šopova, gdje je moguće pronaći autentičnu hipi odjeću, ali i torbe iz Maroka, koje ovdje prodaju po izuzetno povoljnim cijenama.

Ako se malo udaljite od centra ostrva, na okolnim brdima vidjećete stada koza koje pasu, što pruža krajnje idiličan prizor.

Kad padne veče, zabavu možete naći u "Blue Baru", koji je stjecište mladih.

I na kraju, jedna od glavnih znamenitosti ostrva je svetionik Far de la Mola. To je omiljeno mjesto za one koji večeri žele provesti u miru, na obali mora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije