Putovanje

Galopom ka razvoju turizma

Galopom ka razvoju turizma
Galopom ka razvoju turizma

Konjički sport postaje razvojna šansa turizma bilećkog kraja, a konkretniji korak desio se nedavno organizovanjem prvih konjičkih trka u ovoj opštini.

Prepoznavši potencijale netaknute prirode, zajedno sa ljepotama Bilećkog jezera i kulturno-istorijskim znamenitostima kao preduslove za ozbiljno bavljenje turizmom, vlasti u Bileći su, zajedno s Konjičkim klubom "Potkovica", organizovale trke.

Miljan Aleksić, načelnik Bileće, kaže da ima ozbiljne namjere da ovu manifestaciju, koja je održana na lokalitetu Bijeljani, pretvori u tradicionalnu, a konjički sport da uvrsti u turističku ponudu Bileće, gdje oko Bilećkog jezera postoji idealan teren koji se može urediti za rekerativne konjičke i pješačke staze.

Napominjući da je ovo prvi put da Bileća, pored čuvene Nevesinjske olimpijade i njenih konjičkih trka, organizuje svoje konjičke trke, okupivši takmičare uglavnom iz BiH i Crne Gore, Aleksić dodaje da je u pitanju jedinstven događaj u Hercegovini, jer, pored Bijeljine, samo Bileća ima manifestaciju koja je u potpunosti posvećena konjičkom sportu, a koja će u narednim godinama, kako kaže, biti prava atrakcija.

"Bileća je opredijeljena da ide ka napretku, a njeno lokalno rukovodstvo će, onako kako je i obećalo, raditi na jačanju privrede i turizma, kao jedne od razvojnih šansi, gdje će konjički sport, koji je u povoju, u budućnosti predstavljati veliki adut u oporavku našega turizma", ustvrdio je Aleksić.

On ističe da mu je naročito drago što su, u nastojanju da afirmišu konjički sport, tradiciju i viteštvo, Konjički klub "Potkovica" i opština Bileća uspjeli organizovati manifestaciju, koja je okupila oko 40 učesnika i nekoliko hiljada posjetilaca.

GLAVNA UTRKA: Najviše zanimanja publika je s razlogom pokazala za glavnu utrku na 1.700 metara, u kojoj je pobijedio punokrvni engleski konj Derviš, kojeg je jahao njegov vlasnik Zlatko Omeragić iz Sanskog Mosta.

Omeragić kaže da ovo nije njegova prva pobjeda sa Dervišom, ali da mu je naročito draga, jer je prvi put u Hercegovini i na ovakvoj stazi.

Njegov kolega, uzgajivač Haris Salkanović iz Živinica, koji je u Hercegovinu došao s tri rasna grla, pobijedio je u utrci punokrvnih engleskih konja na 1.400 metara s kobilom Stratedžik Sajens, koju je jahao njegov sin Šaban.

"Ne bavim se dugo ovim sportom, to je tri godine, ali imam svoj hipodrom u Živinicama i u Gradačcu, a na trke idem po čitavoj BiH, bez obzira na to gdje se odvijaju. Čest sam gost i u Srbiji, u Šapcu, Bogatiću, i uvijek osvajam uglavnom pobjednička mjesta, ali i dosta ulažem u konje, jer je konjički sport veoma skup i isplati se jedino kada osjetite da vam ove plemenite životinje uzvraćaju velikom ljubavlju", kaže nam Haris.

Prvo mjesto u trci arapaskih grla na 1.200 metara zauzela je kobila Obojanka, u vlasništvu Vlade Vukotića iz Danilovgrada, dok je pobjednik u trci brdsko-planinskih konja na 1.000 metara bila kobila Venera, koju je jahao njen vlasnik Veselin Mitrović iz Nikšića.

MLADI DŽOKEJI: Zanimljivo je da je kobilu Obijanku jahao najmlađi učesnik ovogodišnjih trka u Bileći, četrnaestogodišnji Milan Vukotić, koji je ljubav prema konjima naslijedio od oca Vlade. Još mladih ljubitelja konjičkog sporta iz Crne Gore došlo je u Bileću, poput brata i sestre Igora i Ivane Tomašević, čija je kobila Kasandra u istoj trci arapskih konja osvojila treće mjesto.

Osim ovih mladih džokeja, najstariji učesnik je bio starina koji gazi devetu deceniju života, Mišo Ilić, legenda konjičkih trka s Nevesinjske olimpijade.

Čika Mišo je, kaže, sedam puta učestvovao na čuvenom Bratačkom lugu u Nevesinju, odakle je u rodno selo Davidoviće donio pet medalja, pa je o njemu ispjevana i pjesma: "Nema trke, nema prođe, Mišo Ilić đe ne dođe".

"Jeste, tako je bilo nekad, dok sam bio u boljoj snazi, iako još jašem, pa se čak i takmičim. Iako mi više medalje izmiču, svaku trku izvedem do kraja i to mi je važno, jer konji me slušaju, osjete da ih volim", rekao je nakon trke Mišo.

Njegov vršnjak Jefto Mučibabić iz gatačkog sela Fojnica na bilećke je trke došao s brdsko-planinskom kobilom Zvjezdanom, koja je osvajala brojne trofeje na sajmovima poljoprivrede, ali i na konjičkim trkama, poput Nevesinjske olimpijade, na kojoj je ova šestogodišnja ljepotica osvojila nekoliko medalja.

VAŽNOST SLOGE: Osim što je uzoran poljoprivrednik, Jefto je i poznati uzgajivač punokrvnih konja.

"Još sam sedamdesetih godina imao punokrvnog arapskog konja, kada sam i počeo ići na Nevesinjsku olimpijadu, a sada moja djeca i unuci nastavljaju", kaže Jefto.

On se, kao malo ko u Hercegovini, može pohvaliti da ima domaćinstvo koje broji 20 članova, jer, iako on i njegovi sinovi imaju pet kuća u Fojnici, sve su one u jednom dvorištu, a kako tvrdi "sva čeljad jednom dušom dišu".

"Sloga je potrebna, ma gdje i ma šta da se radi. I za ovu našu manifestaciju bila potrebna sloga i Konjičkog kluba 'Potkovica' i opštine Bileća, koji su sve organizovali, ali i ostalih organizacija i institucija koje su mogle pomoći. Ako ova prva manifestacija nije bila idealna, iduća i sve naredne će biti bolje", istakao je Novica Dutina, član Organizacionog odbora.

On tvrdi da im u narednim godinama predstoji više posla u vezi s animiranjem učesnika i reklamiranjem trka, pa će i posjetilaca biti više.

Škola jahanja

U planu je, kako smo čuli iz Organizacionog odbora, da u Bileći zaživi škola jahanja. Škola bi, kako je planirano, imala i profesionalne instruktore, a planira se i nabavka čeza i kočija, kao i nekoliko lipicanera, što će se koristiti u turističke svrhe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije