Putovanje

Grac: Šarmantni ljepotan na rijeci Muri

Grac: Šarmantni ljepotan na rijeci Muri
Grac: Šarmantni ljepotan na rijeci Muri

Vijekovi "ispisani" na fasadama vam lete u zagrljaj, sudaraju se sa vama, slikom govore više nego što bi to mogao i istorijom najpotkovaniji vodič. Ljepota vas prati u svakom, čak i letimičnom pogledu, u znak dobrodošlice. I zaista, ljepota Graca, drugog po veličini grada u Austriji i upravnog, privrednog i kulturnog sjedišta pokrajine Štajerske, je neosporna.

Upisan na UNESCO-ovu listu: Istorijsko središte Graca je upisano na UNESCO-ovu listu mjesta svjetske baštine u Evropi 1999. godine kao primjer skladnog suživota tipičnih građevina iz različitih istorijskih razdoblja i umjetničkih stilova. Kako je smješten na ukršatnju različitih uticaja, kao što su oni iz srednjoevropskih, italijanskih i balkanskih zemalja, Grac ih je apsorbovao u jedinstvenu gradsku panoramu.

Ime grada znači - mali dvorac na vrhu brda, a u njegov obilazak krenite sa Trga Hauptplatz. Od ovog trga polaze sve glavne šoping ulice, kao i tramvajske linije. Trg je "načičkan" i kioscima gdje lokalno stanovnišvo često svrati da s nogu pojede frankfurtsku kobasicu sa senfom ili renom i parče crnog hljeba.

Fascinantne građevine: Na trgu se u svoj svojoj ljepoti i impozantnosti izdigao spomenik nadvojvodi Ivanu, bratu Franje Prvog, koji je vladao za vrijeme Napoleona. Kao plemić uzeo je za suprugu kćerku poštara, što nije bilo primjereno za njegove plemićke korijene, pa je morao da se odrekne svih prava na prijesto.

Ulice koje se račvaju od trga, odvešće vas do Oslikane kuće, Landeszeughausa (muzeja oružja), Kunsthausa (muzej moderne umjetnosti), te do Murinsela (plutajuće ostrvo na rijeci Muri), ali i do drugih, možda ne toliko poznatih građevina putnicima namjernicima, čija ljepota i šarm nisu ništa manje od navedenih turističhih atrakcija grada.

Bajkovita dvorišta: Hodajući po kaldrmi staroj vijekovima, pogled vam je uperen u krovove i ukrašene fasade iz doba secesije ili renesanse, kipove smještene iznad vrata građevina pored kojih prolazite… Lutanje će vas odvesti i u neko od bajkovitih dvorišta, u kojima je, čini se, vrijeme stalo.

Imate osjećaj da se nalazite usred opisa otrgnutog iz knjige. A onda se opet vraćate u stvarnost i opet vraćate pogled na fasade na kipove, medaljone i freske na fasadama koje prikazuju svece.

Jednu od ovakvih fasada ima i Gemaltes Haus, u prevodu Oslikana kuća, zgrada u centralnoj ulici Herrengasse, nedaleko od glavnog trga, na čijoj fasadi je slikar Johan Majer oslikao freske s motivima grčke i rimske mitologije.

Suveniri: Predah od istraživanja napravite u razgledanju i kupovini suvenira, ali imajte na umu da ih u užem centru grada možete naći samo na Hauptplatzu, te da cijena nije simbolična. Naime, poređenja radi, za male snježne kugle sa nekim od motiva grada treba da izdvojite šest evra (poređenja radi, kugla iste veličine u samom srcu Rima košta 3,5 evra), za magnete sa motivima grada treba izdvojiti pet i više evra (u Rimu, Pragu ili Beču možete ih naći po cijeni od dva evra), a razglednice možete naći po cijeni od 50 centi, do jednog evra.

Muzej oružja: Šetnjom ulicama popločanim istorijom ćete stići do još jednog impozantnog zdanja, Landeszeughausa, muzeja oružja sa jednom od najboljih kolekcija na svijetu, raspoređenom na pet spratova. Grac je u dalekoj istoriji bio značajno vojno uporište prilikom pokušaja Turaka da prodru u zapadnu Evropu i uvijek je imao mnogo više vojske i oružja nego veliki Beč.

Impresivan arsenal pušaka, oklopa i hladnog oružja datira uglavnom iz 16. i 17. vijeka. Muzej je smješten u originalnom skladištu oružja, zgradi iz 17. vijeka.

Arhitektonsko čudo: Ljepoti "starog", istorijom i kulturom obojenog Graca, svakako parira i ljepota "novog", modernog Graca.

Ušuškan u mnoštvu starih krovova, gotovo nestvarno izgleda još jedan ponos Graca, Muzej moderne umjetnosti Kunsthaus. Uostalom, nisu ga tek tako arhitekte koje su ga pravile 2003. godine kada je Grac bio glavni grad kulture Evrope, nazvale "prijateljskim vanzemaljcem".

Arhitektonsko čudo sačinjava više od 1.000 ogromnih stakala od kojih je svako posebno "ukrajano" zbog oblika zgrade. Tokom gradnje ugrađeno je više od 900 neonskih sijalica, koje se noću na smjenu pale i na glatkoj površini Kunsthausa prave nestvarne razglednice.

Muzej savremene umjetnosti, zdanje koje podsjeća na plavičasti mjehur, simbol je harmonične koegzistencije starog i novog Graca. Zgrada Kunsthausa je u direktnom kontrastu prema starim tradicionalnim kućama i krovovima pokrivenim crvenim crepovima koje ga okružuju.

Bicikl glavno prevozno sredstvo: Dok dalje pješačite gradom, ulicama promiču automobili, ali saobraćajnih gužvi nema, niti sirena koje paraju uši. Većina mještana kilometre prevaljuje na biciklima, jer je Grac drugi grad u Austriji po broju bicikala po glavi stanovnika (prema posljednjem popisu grad broji oko 250.000 stanovnika).

Murinsel: Samo "pogled" dalje od "prijateljskog vanzemaljca" je još jedna od zaostavština iz doba kada je Grac bio evropska prijestonica kulture, vještačko, plutajuće ostrvo na rijeci Muri - Murinsel. Ostrvo se diže i spušta u zavisnosti od nivoa vode rijeke. Prekriveno je čeličnom konstrukcijom u obliku otvorene školjke, koja je povezana sa obalom mostićima.

U spletu što manjih, što većih ulica pronađite mjesto za predah uz kafu ili tradicionalna jela. Ali i uživanje u delicijama ima svoju cijenu. Espreso možete popiti po minimalnoj cijeni od 2,5 evra, dok za koka-kolu treba da izdvojite 3,5 evra.

Zamak na vrhu brda: Najbolje ostavite za kraj, jer stižete na mjesto koje će vam oduzeti dah i sa kojeg ćete vidjeti sve znamenitosti grada koje ste do tog momenta obišli.

Grazer Schlossberg je zamak na vrhu brda u centru i glavna je turistička atrakcija grada, a park oko zamka je proglašen javnom površinom još 1839. godine. Traga u njemu ostavio je Napoleon koji je zaslužan za to što na Gradskom brdu više nema tvrđave. Ostao je samo jedan dio i sat-kula - Uhrturm, simbol Graca koji se može naći na većini razglednica iz ovog grada koji plijeni svojom šarmantnom notom.

Napoleon je, naime, krajem 18. vijeka bio u Gracu i rekao da tvrđavu na Gradskom brdu treba porušiti i po njegovom nalogu minirana je 1809. godine. Ali i ono što je od nje ostalo čini je glavnom turističkom atrakcijom, do koje se stiže liftom, direktno do tornja sa sat-kulom ili uspinjačom, ali kroz stijenu.

Cijeli grad kao na dlanu: Treća mogućnost da se stigne na vidikovac su vijugave stepenice, a napravljene su za vrijeme Prvog svjetskog rata. U podnožju brda vide se i šest kilometara dugi rovovi, pravljeni tokom Drugog svjetskog rata, a bili su skloništa od napada iz vazduha.

A ako se na brdo popnete noću, pred vas će se "prostrijeti" cijeli grad, kao tepih satkan od mješavine građevina različitih umjetničkih pravaca te u sebi arhivirajte tu dragocjenu uspomenu za cijeli život.

U glavni grad austrijske pokrajine Štajerske odlazite pripremljeni na to da ćete videti ljepotu. I vidite je.

Znamenitosti

Trg Hauptplatz

Trg je trapezoidnog oblika i predstavlja centar gradskog života, a njime gospodari impresivna zgrada gradske vjećnice - Rathaus

Oslikana kuća

Ova zanimljiva građevina je zgrada u glavnoj ulici nedaleko od glavnog trga, na čijoj fasadi je slikar Johan Majer oslikao freske sa motivima grčke i rimske mitologije

Landeszeughaus

Riječ je o muzeju oružja sa jednom od najboljih kolekcija na svijetu. Impresivan arsenal pušaka, oklopa i hladnog oružja datira uglavnom iz 16. i 17. vijeka

Kunsthaus

U pitanju je arhitektonsko čudo koje sačinjava više od 1.000 ogromnih stakala od kojih je svako posebno "ukrajano" zbog oblika same zgrade

Plutajuće ostrvo na rijeci Muri

Ostrvo na rijeci Muri - Murinsel - je trebalo da bude privremena građevina samo tokom 2003. godine, ali je ostalo kao trajna turistička atrakcija Graca

Univerzitetski grad

Grac je univerzitetski grad, sa 40.000 studenata, četiri univerziteta i visokim školama. U Gracu, na Visokoj tehničkoj školi "Joaneum", 1875. godine našao se i Nikola Tesla, ali je poslije dvije godine napustio studije, jer nije imao novca za nastavak školovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije