Putovanje

Grad u kojem su kafići zaštićeni kao nacionalni spomenici

Grad u kojem su kafići zaštićeni kao nacionalni spomenici
Foto: Guardian | Grad u kojem su kafići zaštićeni kao nacionalni spomenici

Buenos Aries nema samo kulturu i tradiciju ispijanja kave, već i 82 kafića istorijskog značaja poznatih kao "bare notables" koji su zaštićeni poput nacionalnih spomenika.

Svaki od njih poseban je na svoj način i uživati u kavi ili pivu posve je novo i drugačije iskustvo od onog koje možete doživjeti na Starom Kontinentu.

Svi silni vodiči neće vam pomoći u pronalasku sljedećega, dok pokoji dobar savjet lokalnog stanovništva itekako hoće. Savjete je poslušao i britanski novinar Gavin McOwan, koji je svoje iskustvo i doživljaje glavnog grada Argentine podijelio s čitateljima Guardiana.

"Kušajte" grad

Obično nisam za vođene ture, ali s obzirom na malo vremena i toliko toga šta valja vidjeti, ovdje sam odlučio uzeti čak tri, koje sam pronašao na stranici TravelLocal.com.

Moj prvi vodič bila je Patricia, koja me upoznala s gastronomskom slikom grada, objasnivši mi kako su evropski imigranti snažno uticali na kulinarstvo u zemlji. Putem smo tako stali u pizzeriji Guerin koju je otvorila jedna italijanska porodica još davne 1932. , a desert smo potražili u slastičarni Heladeria Cadore, koju su takođe otvorili – Italijani. Ni s jednim ni s drugim nećete pogriješiti

Caffe bar El Banderin

Grad nema samo kulturu i tradiciju ispijanja kave, već i 82 kafića istorijskog značaja poznatih kao "bare notables" koji su zaštićeni poput nacionalnih spomenika. Svaki od njih poseban je na svoj način i uživati u kavi ili pivu posve je novo i drugačije iskustvo od onog koje možete doživjeti na Starom Kontinentu.

Kad je Patricia shvatila da obožavam fudbal, dvojbe nije bilo i odvela me u El Banderin, kafić čiju su zidovi u potpunosti ispunjeni fudbalskim simbolikom koja se ovdje gomila i skuplja više od pola vijeka.

Biciklistička tura

Biciklo je sjajan način za upoznavanje Buenos Airesa, koji ima mnogo raštrkanih znamenitosti. Uzeo sam jednodnevnu turu (moguća je i poludnevna) i obišao mnoge lokacije, a najviše me se dojmio centralni trg Plaza de Mayo.

Mjesto je to na kojem Argentinci protestvuju protiv nepravdi, a zadnji veliki protesti ovdje su bili 2001. kad je zemlja bankrotirala.

Ulična umjetnost

S obzirom na činjenicu kako se u gradu nalazi veći broj napuštenih objekata i praznih zidova, Buenos Aires je uz dopuštenje gradskih vlasti zadnjih godina postao jedno od središta ulične umjetnosti.

Veliki murali nalaze se na svakom koraku, a prikazuju doslovno sve – od slavnog fudbalera Carlosa Teveza pa do političke satire. I za obilazak grafita uzeo sam vodiča i saznao sve o njima.

Usput, posjetio sam i četvrt La Boca koju ipak ne bih preporučio svima, jer se nećete osjećati suviše sigurno.

Malba

Za ovakav velegrad logično je da se ulaže i u kulturu, a jedna od posljedica toga jest i otvaranje ogromnog muzeja Malba 2001. godine.

Muzej sadrži bogatu kolekciju južnoameriče umjetnosti, a stalno se održavaju razne izložbe, pa ako se spremate uskoro u Buenos Aires, bacite oko na djela koja su naslikali Frida Kahlo i Diego Rivera.

Obiđite grad autobusom

Jedan od mogućih način za obilazak grada jest i autobusima, koji su prilično dobri i voze cijeli dan i noć. Moj je favorit broj 39, koji ima prilično udobna sjedala i prolazi atraktivnim lokacijama.

Bus je „bagatelan“, pa tako jedna vožnja stoji tek oko 0,30 evrocenti, a imajte u vidu kako na svakoj liniji vozi drugi prevoznik, pa se nemojte čuditi ako platite i mrvicu više.

(Punkufer)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije