Putovanje

Grad zamrznut u vremenu

Grad zamrznut u vremenu
Grad zamrznut u vremenu

Mediteran obično asocira na turizam, plavo more, dramatične stijene i luksuzne hotele.

Međutim, jedan grad kvari sliku i bukvalno izgleda kao da je zamrznut u vremenu. Riječ je o Varoši na Kipru.

Već četiri decenije je potpuno prazan. Ovdje kao da je život stao. Zato i ne čudi što ga zovu "grad duhova". Međutim, možda je upravo zbog toga posebna destinacija na Mediteranu, piše Kolektiv.

Varoša je uvijek bila ekskluzivno mjesto. Nekada je važila za jedno od najposjećenijih mjesta na svijetu. Bila je bogata hotelima. Onda se desilo nešto neočekivano. Kao da je odjednom potonuo. Napušten je 70-ih godina.

Ostalo je upamćeno da je Varoša ugostila holivudske zvijezde kao što su Elizabet Tejlor, Brižit Bardo, Ričard Barton i Rakel Velč.

Tokom turističkog buma počela je gradnja hotela, ali mnogi od njih su ostali nedovršeni.

Zašto je Varoša napuštena?

Nažalost, kao što to obično biva, uplele su se političke snage. Sve je odjednom promijenjeno. Nakon turske invazije Kipra u junu 1974. cijelo mjesto je ograđeno. Varoša je ubrzo postala žrtva konflikta. Iako nije otjerano, lokalno stanovništvo je dobrovoljno napustilo Varošu.

Kada su Turci preuzeli kontrolu nad gradom, okružili su ga ogradom i zvanično zabranili svima da se vrate. Međunarodni politički organi su pokušali da se dogovore sa stanovnicima Varoše i dopuste im da se vrate svojim domovima, ali bez uspjeha.

Koliko je bilo nezakonito da bilo ko uđe u Varošu pokazuje činjenica da su Turci stavili ogradu oko cijelog grada još 1974. Takođe, dozvolili su vojsci da ubiju sve koje pokušaju da uđu.

To su uradili kako bi spriječili Grke s Kipra da se vrate u grad. Očigledno je da se to odnosilo i na turiste iz drugih djelova svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije