Putovanje

Gradić pun paunova

Gradić pun paunova
Gradić pun paunova

Stanovnici gradića Roling Hils, na poluostrvu Palos Verdes, jugoistočno od Los Anđelesa, već više od 100 godina dvorišta dijele sa možda i najljepšim pticama na svijetu - paunovima.

Ove egzotične ptice ovdje imaju svoje prirodno stanište, međutim, kako u posljednje vrijeme njihov broj nekontrolisano raste, neki od stanovnika ovog kalifornijskog gradića počinju da ih doživljavaju kao smetnju.

Prije nekoliko decenija, suživot paunova i stanara bio je krajnje idiličan. Zapravo, paunovi su bili i atrakcija ovog naselja, koje je postalo poznato širom SAD. Štaviše, neki su ovdje kupili kuće samo zato što su se naprosto zaljubili u ove ptice. O tome koliko im je bio bitan suživot sa paunovima govori i to da u ovom gradiću odavno postoje kursevi za nove stanare kako na najbolji način naučiti da žive sa ovim neobičnim posjetiocima.

"Palos Verde ima mnogo atrakcija, ali mislim da su paunovi najljepša od njih. Nema ništa fascinantnije nego vidjeti pauna kako slobodno šeta vašim dvorištem ili se popne na krov", kaže Meri Džo Hazard, književnica, koja već više od 20 godina živi ovdje.

Njeno mišljenje dijeli i Junis Berman, koja je bila oduševljena prizorom paunova.

"Kada sam se preslila ovamo, a bilo je to 1983. godine, ostala sam bez riječi čim sam ih vidjela. Pomislila sam da nema ljepšeg mjesta za život. Ko bi i pomislio da blizu Los Anđelesa postoji nešto ovako lijepo", kaže Bermanova.

Samo u ovom području ima oko 1.000 paunova, čiji broj konstantno raste. Upravo to počinje smetati nekima od stanovnika.

"Ne znam koliko paunova ima ovdje, ali ih je definitivno više nego što ih je bilo", kaže A.J. Paulin, koji dodaje: "Meni su samo napravili štetu, ogrebali su mi automobil. Kada dođem kući, nemam gdje da parkiram, jer su oni na sve strane."

On kaže da mu smeta što stanari hrane paunove, jer da ih ne hrane, oni bi otišli iz naselja.

"Mislim da ne postoji mehanizam da se smanji njihov broj. Oglašavaju se na veoma iritantan način. Blizu mene živi gospođa koja u svakom momentu ima 28 paunova na drvetu ispred kuće. Ona čak ne može ni da razgovara na telefon", kaže Paulin.

Oni koji su protiv paunova imaju svoje čvrste argumente: preglasni su, ne mogu noću da spavaju od njih, oštećuju im vozila i krovove kuća. Očigledno je da je strpljenje mnogih već na izmaku, o čemu govori i činjenica da je protekle dvije godine ubijeno oko 50 paunova.

Ovo je izazvalo bijes stanonvika poput Junis, koja kaže da nije trebalo da se doseljavaju u ovaj kraj ako ne podnose paunove.

"Istina, ljudi, kada se doseljavaju u neki kraj, obično gledaju kuću i to je ono što im je bitno. Kada vide ptice, pomisle samo da je lijepo što su tu, ali ne shvataju da su te ptice glasne. Mada niko ne može reći da nisu znali da se doseljavaju u kraj koji je pun paunova", kaže Junis Berman.

Inače, teško je reći kako su i kada tačno ove ptice naselile poluostrvo, ali najpopularnija je teorija da potiču iz Indije. Navodno je čovjek po imenu Frank Vanderlip, koji je dvadesetih godina prošlog vijeka posjedovao najveći dio poluostrva, bio u posjeti prijatelju koji je imao paunove iz Indije. Prijatelj mu je poklonio šest paunova, kako bi Vanderlip "oživio" svoje imanje.

Još devedesetih godina, stanovnici su pokušali da riješe problem sve većeg broja paunova. Pozvali su Denisa Feta, direktora Informacionog centra o paunovima, koji ima je predložio da izgrade hranilice za paunove na rubu grada, udaljene od naselja. Međutim, stanovnici ga tada nisu ozbiljno shvatili i broj paunova je bio sve veći i veći. Kakva je dalja sudbina paunova, ostaje da se vidi, ali sve je veći broj stanovnika koji tvrde da im život čine nesnosnim, iako je riječ o prelijepim pticama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije