Putovanje

Gradovi kojima prijeti sudbina Venecije

Gradovi kojima prijeti sudbina Venecije
Foto: Ilustracija | Gradovi kojima prijeti sudbina Venecije

Iako je lijepo biti turista i posjećivati strane gradove, pojedina mjesta poput Venecije odavno su postala prenaseljena. Pogledajte kojim gradovima još prijeti ista situacija.

Problem "viška“ turista, koji je posljednjih godina najviše pogodio Barselonu i Veneciju, u sljedećim godinama mogli bi da osjete i drugi gradovi, a potencijalno najugorženijim smatraju se Lisabon, Prag i Marakeš.

U pitanju su podaci Svjetskog savjeta za turizam i putovanja (WTTC), koji je savjetovao ugroženima promjenu turističke politike kako ne bi došlo do "turizmofobije", koja se ove godine pokazala u već spomenutoj Veneciji i Barseloni.

WTTC je poručio da preveliki broj dolazaka može da prouzrokuje nastanak mnogih problema, a jedan od njih je selidba domaćeg stanovništva. To se najbolje vidi na primjeru Venecije, čiji se broj stanovnika u posljednjih 30 godina prepolovio. Takođe, mnogim mjestima teško je uopšte pristupiti, pa je skoro nemoguće na pravi način uživati u Mona Lizi ili Sikstinskoj kapeli.

S druge strane, pojedini turisti ne znaju kako da se ponašaju, pa je tako spomenik kmerske kulture Angkor Vat procvatom turizma doživeo i "povrede", s obzirom na to da su određeni turisti smatrali dobrom idejom ispisivanje grafita po njemu.

Kako bi se stvari bar donekle promijenile, WTTC poručuje da bi trebalo ograničiti ulazak na pojedina istorijski važna mjesta (pećina Lasko, Uluru), ali i reklamirati ona manje poznata, a i te kako vrijedna.

Turizam je u punom zamahu, putovanja su sve češća, tako da, ukoliko se u budućnosti nešto ne promijeni, pojedina mjesta i gradove biće skoro nemoguće obilaziti i doživjeti ih u punom sjaju.

(punkufer.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije