Putovanje

Grčka ostrva nude za svakoga po nešto, odaberite ostrvo za sebe (FOTO)

Grčka ostrva nude za svakoga po nešto, odaberite ostrvo za sebe (FOTO)
Grčka ostrva nude za svakoga po nešto, odaberite ostrvo za sebe (FOTO)

Sa više od 6.000 ostrva, Grčka turistima ima da ponudi mnogo toga. Magazin Business Insider sastavio je listi najboljih ostrva prema potrebama različitih tipova putnika. Saznajte koje od njih bi vam najviše prijalo...

Najbolja za ljubitelje umjetnosti: Hidra

Veliki broj galerija savremene umjetnosti u krivudavim uličicama Hidre biće pravi raj za ljubitelje umjetnosti.

Umjetnici i kolekcionari okupljaju se na ovom mjestu kako bi izložili instalacije na poznatim mjestima, poput DESTE Project Space Slaughterhouse koje se nalazi u vlasništvu grčkog milijardera i kolekcionara Dakisa Joanua.

Najbolji noćni život: Los

Zahvaljujući velikom broju gusto zbijenih barova i klubova, ljubitelji dobrog noćnog provoda će se ovdje osjećati kao kod kuće.

Jedno od najpopularnijih mjesta svakako je Far Out Beach Club na plaži Milopotas, iz kojeg turisti kasnije u toku noći odlaze na neka druga mjesta.

Najbolje ostrvo za jedrenje na vjetru: Paros

Vremenski uslovi na Parosu čine ovo ostrvo idealnom destinacijom za jedriličare, koji se okupljaju na njegovim brojnim plažama kako bi uživali u ovom sportu.

Na ostrvu se svake godine na ljeto organizuje svjetski kup Udruženja profesionalnih jedriličara.

Najbolje mjesto za parove: Santorini

Santorini možda jeste preplavljen turistima, ali ga zadivljujući pejzaž čini omiljenim mjestom mladih parova.

Bilo da se radi o romantičnim zalascima sunca, ili posmatranja luksuznih hotela sa vrha brda na kojem je smješten grad Oja, nećete zažaliti ako odlučite da sa svojim partnerom posjetite Santorini.

Najbolje plaže: Milos

Iako se Grčka generalno može pohvaliti lijepim plažama, Milos je poseban po tome što ih ima čak 80, i što su sve izuzetno različite: neke sa crnim pijeskom, druge okružene crvenim stjenama, a na pojedinim se kriju i tajne pećine...

Najbolja hrana: Krit

Zaputite se na Krit kako biste probali dakos, sušeni hljeb prekriven sjeckanim paradajzom, feta sirom i maslinovim uljem.

Ostrvo je poznato po cjeđenom maslinovom ulju, siru, začinima koji se uzgajaju na obližnjim brežuljcima, izuzetno svježem mesu i vinu iz domaće radinosti.

Najbolja za uživanje u prirodi: Ikarija

Posjetioci će na ovom mjestu naći sve – od bujnih šuma i skrivenih plaža do uvala i visokih litica.

Aktivnosti poput pješačenja, planinarenja i vožnje bicikla izuzetno su popularne na Ikariji zahvaljujući velikom broju staza koje putnike vode pored farmi, jezera i predivnih šuma.

Najbolje ostrvo za kupovinu skupocjene odjeće: Mikonos

Iako Santorini i Atina predstavljaju “Meku za šoping”, Mikonos nudi obilje izuzetno šik kolekcija. Prodavnice su otvorene do kasno uveče, a rasprodaje su ljeti redovna pojava.

Ovdje ćete naći sve od ručno rađenog tekstila, preko dizajnerskih brendova, sve to zanimljivih suvenira i neobičnih komada nakita.

Najbolje mjesto za bijeg od civilizacije: Astipalea

Zbog slabo razvijene turističke infrastrukture, ovo ostrvo savršen je izbor ukoliko želite da pobjegnete od gužve.

Posmatrajte Astipaleine pitoreskne luke, smještene na kamenju isturenom u moru, ili istražujte grube obale i planinski teren.

Najbolje mjesto za ljubitelje istorije: Rodos

Baš poput Delosa, Krfa i Atine, Rodos je jedno od omiljenih mjesta ljubitelja istorije.

Grad, koji je nekad važio za veliki centar trgovine u istočnom Mediteranu, dom je brojnih srednjovijekovnih zdanja, kula, kapija, zidina, kao i zadivljujuće palate koju možete da vidite u Starom gradu.

Najbolje ostrvo za posmatranje divljeg sveta: Tilos

Tilos je dom na stotine vrsta divljih cvjetova i rijetkih ptica, zbog čega privlači posmatrače ptica i ljubitelje prirode širom svijeta.

Čekaju vas brojne livade i doline, a na pustim plažama možete vidjeti morske kornjače i rijetku sredozemnu morsku medvjedicu.

Najbolje ostrvo za porodice: Naksos

Zbog velikog broja plitkih plaža ovo ostrvo naročito je pogodno za djecu, a cijele porodice se skupa mogu diviti velikom broju hramova i ostalih arheoloških dobara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije