Putovanje

Idilična ljepota Toskane (FOTO)

Idilična ljepota Toskane (FOTO)
Idilična ljepota Toskane (FOTO)

Sa svojim liričnim pejzažima, prvoklasnom umjetnošću i preukusnom narodnom kuhinjom, doživljaj Toskane je savršena simbioza sa zemljom.

Postoji mnogo toga što se može vidjeti u Toskani, a jedini problem je odakle početi. Možda bi trebalo krenuti sa Firencom, a zatim nastaviti ka Sijeni i Pizi. Zatim treba nastaviti ka gradovima umjetnosti: Arecu, Kortoni, San Giminjanu i Luki. I što se više upoznajete sa regijom, to će vam se Toskana činiti izvanrednijom.

Mnogi posjetioci dolaze u Toskanu iz različitih razloga. Neki dolaze u potrazi za prelijepom umjetnošću, drugi da bi istraživali nevjerovatnu prirodu i ruralne dijelove ove regije. Gurmani i poznavaoci vina najviše dolaze u Toskanu kako bi uživali u ukusnoj kuhinji i vinu. Šetači mogu uživati u šetnjama po planinskim putevima, biciklisti u vožnji po brdima, a „klasični“ putnici koji žele da se odmore preko ljeta u plaži i ostrvima. Takođe postoji i mnogo studenata koji dolaze ovdje kako bi naučili italijanski jezik i kulturu.

Pejzaži kao na razglednicama: Toskana je poznata po vanvremenskoj i ikonskoj kupoli na katedrali u firenci,  brdima koji se utapaju u nježnu jutarnju izmaglicu i nestvarnim čempresnim alejama. Zato je i ova regija centralne Italije odličan materijal za razglednice. Polja zlatne pšenice, srebrni maslinjaci i zeleni vinogradi koji se protežu niz brda, formiraju  graciozni uvod pred ulazak u sela, koja se nalaze na vrhovima, šuma na istoku i ostrva - dragulje koja se nalaze na jugu.

Moćna umjetnička „kuća“: A onda nailazimo na umjetnost i to ne bilo kakvu! Etrurci su podvladili svoju sklonost za stilom sa izuzetnim pogrebnim predmetima koje su ostavili za sobom, dok su Romani koji su uvijek naglašavali njihovu važnost, ostavili naslijeđe u vidu spomenika i raznih skulptura. Međutim, ovo je sve bilo u periodu srednjeg vijeka i renesanse kada je Toskana bila bogata zlatnim slikarima, vajarima i arhitektama koji su stvarali prava remek djela.

Senzacionalna „spora“ hrana: Nijedna zemlja nije ovoliko bogata voćem i plodnom zemljom kao Toskana - gurmanska destinacija za sve one koji vole da jedu i gdje stanovništvo dosta provodi vrijeme o razmišljanju, pričanju i konzumiranju hrane i vina. Kako ima lokalne izvore, Toskana ima ogromnu količinu ponosa zbog kvaliteta svojih proizvoda i kulinarske tradicije.

Sever Toskane je gusto prekriven sa vinogradima i šumama, dok je južni dio totalno drugačiji. Ova regija je mnogo manje obrasla sa velikim poljima koji prekrivaju cijelu dolinu i brda. Tokom proljeća je cijela regija prekrivena zelenom travom i cvijećem, dok se tokom jeseni mogu vidjeti raznorazne nijanse boja. Vrlo su popularna za gledanje i stada ovaca koja se stalno kreću preko brda. Svaka od njih ima zvonce okačeno za vrat, kako bi se lakše pronašle.

Ovo je definitivno mjesto koje morate posjetiti bar jednom u svom životu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije