Putovanje

Japanske superčistačice

Japanske superčistačice
Japanske superčistačice

Japanski "shinkansen" (metak voz) jedan je od najbržih na svijetu, koji prelazi 200 kilometara za jedan sat. Međutim, svega nekolicina van Japana zna da ovaj voz ima jednako brze čistačice, koje omogućavaju da je voz konstantno čist, bez ikakvih kašnjenja.

Tim čistačica uspijeva da pređe svaki inč voza u roku od svega sedam minuta. S obzirom na to da je ono što rade krajnje impresivno, o njima je snimljen i dokumentarac, piše Rocketnews24.

TESSEI je željeznička kompanija koja je zadužena za održavanje cijele flote brzih vozova, kada oni završe sa vožnjom na tokijskoj stanici. Njihovi zaposlenici su zaduženi da pripreme vozove za sljedeći talas putnika i za to imaju svega nekoliko minuta. Način na koji su ove čistačice organizovane predstavlja sam vrh poslovne organizacije i timskog rada.

Naime, brzi vozovi tokom dana pristaju u tokijsku stanicu čak 210 puta dnevno, a kada stanu, ima svega 12 minuta do sljedećeg polaska. Ukoliko se uzme u obzir da je neophodno bar pet minuta da svi putnici izađu na krajnjoj stanici, to znači da čistačice imaju svega sedam minuta, a nekada i manje. Čišćenje voza podrazumijeva i detaljno čišćenje i toaleta u vozu, koji pri svakom polasku mora da sija. Inače, TESSEI ima 11 timova od po 22 čistačice. One izlaze na platformu čim voz dođe i čekaju da svi putnici izađu. Po izlasku i posljednjeg putnika, one ulaze u voz i ekspresno završavaju ono za šta su plaćene. Svaka čistačica je zadužena za po jedan vagon, u kojem ima oko 100 mjesta.

Kako bi sve bilo postignuto na vrijeme, svaka od njih ima svoje zaduženje. Rade po već uhodanom rasporedu, tako da se ne može desiti da ne završe sve za sedam mnitua. Zapravo, nekada imaju i manje, jer izlazak putnika nekada traje i duže.

A njihov raspored, zapravo, izgleda ovako: prvih minut i po provjeravaju gdje je ostavljeno smeće i da neko nije zaboravio nešto. Zatim, sjedala rotiraju u pravilan položaj. Naredna tri minuta dezinfekcionim sredstvima čiste i brišu sve oko sjedala. U tom periodu zamijene i stave čiste naslone za glavu, gdje je to potrebno, zadnja dva minuta metlom pometu cijeli vagon i ovim je njihov posao završen. U prosjeku, to nerijetko bude i manje od sedam minuta.

Mnogi kažu da je krajnje impresivno gledati kako rade, posebno što pri dolasku voza stoje pored i tradicionalnim naklonom pozdravljaju putnike koji izlaze. Ono po čemu su prepoznatljive jesu i njihove uniforme, koje su često veselih boja.

Inače, kompanija TESSEI i nije tako dobro stajala prije samo deset godina. U jednom momentu, zaposleni su bili u veoma teškom položaju, a radni moral je bio na izuzetno niskom nivou. Međutim, vremenom kompanija se odlučila da uloži nadljudski napor kako bi poboljšala usluge i na kraju su postali jedna od izuzetno cijenjenih u Japanu. Danas imaju posebne metode motivacije radnika, redovno organizuju sastanke sa radnicima, gdje ih ohrabruju da govore o svojim problemima.

Inače, o njima se već polako čuje i van Japana, a poslovni magazin "Nikkei Business" proglasio ih je najjačim timom u Japanu. Čak je i grupa profesora sa Harvarda nedavno posjetila TESSEI kako bi vidjeli način na koji su kompaniju "digli iz pepela", a posjetio ih je i direktor francuske željeznice kako bi na osnovu njihovog iskustva unaprijedio usluge francuske željeznice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije