Putovanje

Jelouston, najstariji nacionalni park na svijetu (FOTO, VIDEO)

Jelouston, najstariji nacionalni park na svijetu (FOTO, VIDEO)
Jelouston, najstariji nacionalni park na svijetu (FOTO, VIDEO)

Nacionalni park „Jelouston“ je prvi nacionalni park na svijetu i veći je od nekih država u SAD-u, a svojim prirodnim ljepotama privlači turiste širom svijeta...

Jeloustoun je nacionalni park Sjedinjenih Američkih Država koji se prostire na 2 miliona hektara i zauzima područje tri zapadnoameričke savezne države: Vajoming, Montana i Ajdaho. Američki kongres ga je 1872. godine proglasio za prvi Nacionalni park, piše National Geographic Srbija.

Nacionalni park „Jelouston“ je veći od nekih država u Americi, a 90 odsto parka predstavlja netaknutu prirodu. Njegovu površinu čine prelijepi divlji predjeli, 17 rijeka, kanjon dugačak 32 kilometra, nepregledne doline i pašnjaci koji prehranjuju preko 4.000 bizona. Pod zemljom se nalazi jedan od najvećih vulkana na svijetu.

Prije oko 640.000 godina erupcija vulkana je stvorila park ostavljajući na površini gejzire, termalne izvore i ostale geotermalne karakteristike koje na godišnjem nivou privuku oko 3 miliona turista.

Ipak, ne treba zaboraviti da oko 6.5 kilometara pod zemljom teče preteća uzavrela magma, čiji volumen može da popuni ogromno jezero Mičigen čak 3 puta.

Prvi put je na površinu izašla pre oko 640.000 godina i od tada niko ne zna sa sigurnošću kada će se i da li će se to ponovo desiti.

U Jeloustonu živi i preko 70 vrsta sisara, među kojima su i vukovi koju su četrdesetih godina prošlog vijeka skoro sasvim istrijebljeni iz parka da bi se ponovo pojavili tek 1995. godine.

Vukovi mnogo utiču na populaciju bizona i losova održavajući stabilnost čitavog ekosistema Jeloustona.

(NN, National Geographic Srbija)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije