Putovanje

Jesen u Amsterdamu (FOTO)

Jesen u Amsterdamu (FOTO)
Jesen u Amsterdamu (FOTO)

Amsterdam je grad karakteristične holandske arhitekture, kanala, brodića i mostova...

Na prvi pogled imaćete utisak da je u Amsterdamu vrijeme stalo u sedamnaestom vijeku koji je poznat kao zlatno doba holandske kulture. Mnoge evropske prestonice obiluju istorijskim znamenitostima, ali ono što Amsterdam čini posebnim je to što je gotovo svaka građevina u užem centru grada u isto vrijeme kulturni spomenik i nečiji životni prostor, u isto vrijeme deo istorije ali i dio savremenog izgleda grada. Amsterdam je u isto vrijeme muzej na otvorenom, riznica znamenitih građevina i spomenika pod otvorenim nebom, ali i moderna užurbana evropska prijestonica. Glavni grad Holandije ima sve odlike metropole, živost i ritam velikog grada.

Amsterdam će nesumnjivo ispuniti sva vaša očekivanja: od uživanja u prelijepim, neobičnim amsterdamskim pejzažima do odličnog šopinga. Amsterdam je jedna od umetničkih prestonica Evrope. Jedan od osnovnih razloga zašto milioni turista posete Amsterdam u toku godine su zlatna imena holadnskih slikara zastupljenih u bogatim kolekcijama amsterdamskih muzeja. Svi su čuli za Rajksmuzej - narodni muzej, muzej Van Goga i Stedelijk muzej - muzej savremene umetnosti, ali to nije sve! Amsterdam poseduje više od pedeset muzeja koji svojim bogatim kolekcijama privlače milione posjetilaca svake godine.

U Amsterdamu ćete nesumnjivo pronaci sve što trazite! Od romantičnih pejzaža do proslavljene Crvene zone (Red light district), od holandskog slikarstva do odličnog šopinga. Amsterdam je podjednako grad zabave i grad kulture. Mozete uživati u šetnji gradom ili centralnim parkom Vondel, ali vas podjednako može zabaviti užurbana gomila turista koji škljockaju foto-aparatima i kojima se bez oklijevanja mozete pridružiti.

Amsterdam je grad tolerancije i različitosti, grad istorije, zabave, grad odličnog prevoza. U Amsterdamu vaša destinacija nikada nije predaleko, naročito ako slijedite onu staru latinsku izreku - dok ste u Rimu ponašate se kao Rimljani - što u konkretnom slučaju znači da Amsterdam obilazite kao pravi Amsterdamci, vozeći bicikl, naravno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije