Putovanje

Jezero Uzungol dragulj crnomorskog primorja

Jezero Uzungol dragulj crnomorskog primorja
Jezero Uzungol dragulj crnomorskog primorja

SARAJEVO - Jedna od prirodnih ljepota crnomorskog primorja, jezero Uzungol, u provinciji Trabzon, na sjeveroistoku Turske, svake godine privlači sve više domaćih i stranih turista.

Crnomorsko primorje ili popularno nazivano Karadeniz, svojim zelenilom, morem i planinama čak i najzahtjevnijim posjetiocima nudi širok izbor. Umjereno kontinentalna klima omogućava odlazak na more i plaže, ali istovremeno i na planinarenje.

Čisti vazduh koji se proteže ovim područjem još je jedan od razloga zašto ljudi "bježe" iz grada u ovu prirodnu senzaciju često je nazivajući "rajem na zemlji".

Neki od najvećih gradova na Karadenizu su Zonguldak, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Amasya, Artvin...

Jezero Uzungol nalazi se 100 kilometara južno od samog grada Trabzona. Prvi put se spominje u grčkim pisanim izvorima u 16. stoljeću. Grci ga tada nazivaju Saraho. Uzungol jezero je smješteno između planina pa je samim tim njegova ljepota i čistoća još i više očuvana.

Tokom ljetne sezone predstavlja pravu senzaciju kada se održavaju festivali narodne nošnje i muzike na okolnim visoravnima. Stanovnici ovog primorja zaljubljeni su u pjesmu i ples. Tako veoma često i u svakoj prilici i na svakom mjestu vole igrati tradicionalni ples, horon, koji je nezamisliv bez instrumenta kemenče.

Mnogi se odlučuju da piju čaj na mjestima koja imaju pogled upravo na jezero Uzungol. Treba dodati da se najbolji turski čaj, kojeg zapravo mnogi znaju kao crni čaj, uzgaja upravo u Rizeu, koji se nalazi istočno od Trabzona.

Zaljubljenici u istoriju takođe, vole provoditi vrijeme na crnomorskom primorju. Tu mogu pronaći mjesta odakle je porijeklom i jedan od najpoznatijih sultana, sultan Sulejman Zakonodavac. Utemeljitelj turske države Mustafa Kemal Ataturk, mnoge bitke poveo je upravo sa Karadeniza.

Karadeniz je mjesto gdje se spajaju različite kulture, tako pored džamija osmanske, ali i novije gradnje, mogu se vidjeti i manastiri u Amasji, gradu u centralnom Karadenizu i mjestu poznatom po tome što su upravo na tom mjestu svoju prinčevsku dužnost, sve dok nisu postali sultani, obavili i sultan Mehmed Fatih Osvajač, sultan Javuz Selim (otac sultana Sulejmana Zakonodavca), kao i mnogi drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije