Putovanje

Kina planira izgradnju najdužeg podvodnog tunela

Kina planira izgradnju najdužeg podvodnog tunela
Kina planira izgradnju najdužeg podvodnog tunela

PEKING - Kina planira izgradnju najdužeg podvodnog tunela u svijetu, 36 milijardi dolara vrijedne prečice između dva lučka grada na sjeveru zemlje u regionu podložnom zemljotresima, rekao je za Frans pres jedan od stručnjaka uključenih u projekat.

Projekat podrazumijeva ukrcavanje automobila na vozove koji će putovati brzinom od 220 kilometara na čas kroz 123 km dug tunel koji će povezivati Dalijan u provinciji Ljaoning i Jenatai u provinciji Šandung.

"Očekuje se da će tunel biti završen u okviru petogodišnjeg plana za period od 2016. do 2020", rekao je stručnjak za tunele i želJeznice u Kineskoj građevinskoj akademiji Vang Mengšu, koji radi na projektu od 2012.

Kineski list Čajna dejli piše da će nacrt mamutskog projekta biti predat Državnom savjetu u aprilu. Vang je poručio da će tunel skratiti putovanje između dva grada, trenutno udaljena 1.400 km kopnenim putem, na 40 minuta.

Tunel će premašiti zajedničku dužinu dva najduža takva tunela u svetu, japanskog Seikan tunela, koji povezuje Honšu i Hokaido i Evrotunela, koji povezuje Britaniju i Francusku.

Kineska saobraćajna infrastruktura rapidno se razvija posljednjih godina, pogotovo mreža brzih željeznica, koja je osnovana tek 2007, ali je brzo postala najveća u svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije