Putovanje

Kina se okreće luksuznoj robi

Kina se okreće luksuznoj robi
Kina se okreće luksuznoj robi

Dugo godina dizajnerka Guo Pei crpila je inspiraciju za svoju kolekciju luksuzne odjeće iz putovanja po inostranstvu, ali je nedavno odlučila da se fokusira samo na kinesku kulturu. Inovativna četrdesetčetvorogodišnja Kineskinja uspjela je da svoju malu kompaniju dovede u uticajni klub kineskih brendova, koji doživljavaju uspjeh fokusirajući se na stotinama godina dugo kinesko nasljeđe.

Njena kolekcija za 2012. godinu crpi inspiraciju iz dizajnerskih rješenja i folklora Kine - crvene i zlatne haljine prekrivene šljokicama da bi označile godinu zmaja i druga odjeća s ručno ušivenim rubovima i rukavima.

"Nakon 2008. godine shvatila sam koliko sam ponosna što sam Kineskinja. Svojom zadnjom kolekcijom željela sam pokazati ovo osjećanje. Željela sam da pričam o svojoj zemlji, njenoj kulturi i ljudima", objašnjava Guo savršeno dotjerana i noseći bijelu haljinu.

Kina je u zadnjih nekoliko decenija postala poznata kao radionica svijeta, gdje hiljade fabrika izbacuju jeftine proizvode za prodavnice širom svijeta sa natpisima "Made in China", za koje se često misli da su slabog kvaliteta. Ali kineske firme, kao što je ona koju vodi Guo, nude kvalitetnu robu i stvaraju novu generaciju luksuznih brendova i ponukali su veliki broj bogatih Kineza da se odreknu šanel odjeće i bordo vina.

"Hiljadama godina 'Made in China' je bio simbol za visoki nivo kvaliteta i umijeća kineskih majstora", objašnjava Paskal Armudom, predstavnik konsultantske firme "ATKearney", koji je nedavno napisao izvještaj na ovu temu.

"Ovo se promijenilo u dvadesetom vijeku, kada je Kina krenula drugim putem. Nastala je vladavina sistema u kojem se cijenila količina i smanjenje troškova i zbog toga su patili zanati i umijeće pravljenja kvalitetnih proizvoda", dodao je analitičar. Ipak, kako kineska ekonomija opet raste, poslovne vođe u Kini obnavljaju i reklamiraju stara kineska znanja u pokušaju da naprave novu generaciju luksuznih brendova. Konsalting firma "McKinsey" procijenila je da je kinesko tržište luksuzne robe vrijedno 10 milijardi dolara i predviđa da će rasti na 27 milijardi dolara do 2015. godine - što će činiti 20 procenata globalnog tržišta ove robe.

Danas Kina ima oko 20 svojih brendova, počev od satova i nakita pa do mode i kozmetike, i oni predvode ovaj talas rasta potražnje za luksuznom robom. Kineski brendovi se nadaju da će se moći takmičiti sa stranim firmama na najvećem tržištu luksuznom robom na svijetu. Brendovi kao što je Wenjun, kineski proizvođač alkoholnih pića, modna linija NE Tiger ili kozmetička firma "Herborist" prihvatili su antičke tehnike da bi privoljeli moderne kineske kupce.

Tako na primjer "Herborist" koristi tradicionalne kineske biljke i tehnike da bi napravili vrhunske proizvode za ljepotu i njegu tijela. Kompanija danas ima prihode veće od 300 miliona dolara i predstavljena je u 900 kineskih robnih kuća. "Herborist" je čak počeo da izvozi svoje proizvode vani putem globalnog lanca kozmetičke robe "Sephora". Moutai, liker napravljen od fermenitrane kineske šećerne trske, obnovio je svoj brend i njihove stare boce često obaraju rekorde na aukcijama, od kojih se neke prodaju i za 227.000 dolara. NE Tiger ima uspjeha u modernizaciji tradicionalne kineske haljine.

Osnivač kompanije Zang Zifeng putuje u udaljena sela da bi pronašao antičke tehnike pravljenja odjeće koje ubrzano nestaju. Zatim te tehnike, kao što je tehnika Yun brokade, odnosno ušivanja zlatnih niti u haljinu, spaja s modernim dizajnom svojih haljina. Predstavnik agencije za luksuznu robu "ReuterPR", Kloi Rojter, kaže da postoji ogromni potencijal za brendove koji se oslanjaju na ponos i patriotizam kineske nacije.

"Postoji nova klasa veoma sofisticiranih kupaca koji traže nešto drugačije. Njih ne interesuje sjaj i imidž proizvoda koje reklamiraju određene zapadnjačke kompanije", objašnjava Rojter.

Ipak, analitičari naglašavaju da ovi domaći brendovi zauzimaju samo pet procenata tržišta i mnogo izazova stoji pred njima prije nego što steknu prepoznatljivost kod kuće i u inostranstvu. Oni naglašavaju da čak i ako se oslanjaju na patriotizam mnogi Kinezi preferiraju zapadnjačke brendove povezane s kvalitetom i koji se smatraju statusnim simbolima.

"Za mnoge Kineze njihova zemlja je još sinonim za loš kvalitet. Kada se suoče s izborom lokalnog ili stranog brenda, mnogi od njih ne žele da rizikuju", objašnjava Armudom iz kompanije "ATKearney" i dodaje:

"Prekretnica će biti uticaj novih generacija Kineza - onih koji su rođeni osamdesetih godina i kasnije - koji su izloženi većem broju kvalitetnih kineskih proizvoda. Oni bi mogli imati više hrabrosti da kupuju nove kineske brendove koji sebe smatraju kvalitetnim."

Mnogi Kinezi se još sjećaju dana kada je luksuz značio maleni red za korištenje javnog toaleta ili kondukter koji nije bio pretjerano grub. Prije nego što se kineska ekonomija otvorila luksuzno odijelo odnosilo se na obično sivo odijelo koje je proizvela neka državna fabrika. Ali vremena su se značajno promijenila. Prodaja luksuzne robe u Kini je eksplodirala uprkos velikom porezu na uvozne proizvode. Prema nekim predviđanjima, potrošnja u ovoj velikoj azijskoj zemlji će rasti za 11 odsto u naredne četiri godine. Međutim, kada je riječ o luksuznoj robi, ovaj rast je još veći - 25 procenata godišnje. Nijedna druga kategorija, uključujući obrazovanje, kojim su Kinezi opsjednuti, neće rasti toliko brzo kao što je riječ o luksuznoj robi.

Kinezi najviše traže luksuzne marke luj viton, čije se torbice prodaju po cijeni i od 20.000 dolara.

"Naši kupci su izuzetno zahtjevni u pogledu izbora luksuzne robe. Oni žele najnovije kolekcije i žele ih odmah. Ovo se najviše primjećuje kod kineskih kupaca koji često znaju da kupe čitavu kolekciju poznatih dizajnera", objašnjava Aleksandar Bejli, direktor kompanije "Milan Style", koja na jednom mjestu putem interneta predstavlja luksuznu italijansku robu.

Kompanija nudi luksuznu robu kao što su Givenchy cipele za muškarce, Armani, Prada, cipele DSquared2, Marc Jacobs i drugi. Kompanija je prošle godine doživjela rast od čak 400 odsto najviše zahvaljujući kineskim kupcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije