Putovanje

Kinezi otvorili stakleni most dva kilometra iznad zemlje

Kinezi otvorili stakleni most dva kilometra iznad zemlje
Foto: N.N. | Kinezi otvorili stakleni most dva kilometra iznad zemlje

Pješački stakleni most na visini od 1.980 metara otvoren je u planinskom pejzažnom parku Bataj jugozapadne kineske provincije Sičuan.

Centralna televizija Kine saopštila je da je ovo najviši objekat u Kini po ovom pokazatelju.

Prema informacijama televizije, svi koji žele mogu sebi da "zagolicaju nerve" šetnjom između dva planinska vrha na visini od 186 metara nadmorske visine, što se može uporediti sa penjanjem na krov 66-spratnog nebodera. Dužina visećeg mosta je 198 metara, a širina providnih staklenih panela je dva i po metra.

​Izgradnja je završena početkom februara, ali se konstrukcija mjesec dana nalazila u fazi testiranja. Ukupna vrijednost projekta procjenjuje se na deset miliona juana, što je oko 1,58 miliona dolara. Most je otvoren za javnost za vikend 10-11. marta.

Najduži pješački most od stakla otvoren je u Kini 24. decembra prošle godine u provinciji Hebej. Njegova dužina iznosi 488 metara, a širina je nešto manje od dva. Most je prebačen preko dva planinska vrha u mjestu Hunjagu u okrugu Pinšan i izgrađen na visini od 218 metara iznad doline koja se proteže ispod njega. Na mostu se nalazi 1.077 staklenih ploča debljine oko četiri centimetra ukupne težine 70 tona.

Sistem omogućava da izdrži čak i ako se na konstrukciji istovremeno nalzilo oko dve hiljade ljudi. Ali dozvoljeno je da se u istom trenutku na njemu nalazi samo petsto posjetilaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije