Putovanje

Koliko "Igra prijestola" pomaže gradu na Jadranu: Dubrovnik turističko kraljevstvo

Koliko "Igra prijestola" pomaže gradu na Jadranu: Dubrovnik turističko kraljevstvo
Foto: Ilustracija | Koliko "Igra prijestola" pomaže gradu na Jadranu: Dubrovnik turističko kraljevstvo

"Igra prijestola" planetarno je postala popularna s dolaskom na male ekrane prije šest godina, a samim time dodatno je popularizovan i grad Dubrovnik, iza čijih zidina se snimaju mnoge scene. Samim tim, postavilo se pitanje koliko zapravo ta serija pomaže samom Dubrovniku da u njega stigne još turista.

Zna se da je sam po sebi svjetski poznata lokacija i bez obzira na "Igru prijestola", te turista ne bi nedostajalo. Ali, isto tako, uticaj same serije ne smije se zanemariti. Uostalom, pokazuju to i podaci Ministarstva turizma Republike Hrvatske, a na njih se pozivaju i svjetski mediji kao "Forbes", koji tvrdi da je Hrvatska zahvaljujući seriji postala "turističko kraljevstvo".

Prije šest godina Dubrovnik je posjetilo 1,1 milion turista, a prošle godine njih 1,6 miliona.

Jasno je već po tome da postoji uzlazna putanja koja se ne može zanemariti. Posebno jer se Dubrovnik za potrebe serije počeo koristiti tek u drugoj sezoni, koja je emitovana 2012. pa samim tim brojke iz 2011. nisu "pogurane" "Igrom prijestola".

Dubrovnik je nedvojbeno postao jedna od top destinacija za snimanje, tako je ove godine baš u ovom gradu sniman film "Robin Hood: Origins". Uz puno avantura s bojišta, koreografijom tučnjava koje ostavljaju bez daha i bezvremenskom romansom, "Robin Hood: Origins" je dosad neviđena priča o tome kako je Robin Hud postao ikona i legenda kakvu poznajemo danas.

Takođe i "Ratovi zvijezda" su snimani na Stradunu i drugim mjestima u staroj gradskoj jezgri, što je takođe ovom gradu donijelo veliki broj turista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije