Putovanje

Kotromanićevo, karta za put u prošlost (FOTO)

Kotromanićevo, karta za put u prošlost (FOTO)
Kotromanićevo, karta za put u prošlost (FOTO)

Udžere, stare dvorišne zgrade, kamene kuće, preuređeni ambari dio su etno sela "Kotromanićevo", dvadesetak kilometara udaljenog od Doboja, koje tokom ljetnih mjeseci na putu ka Jadranskom moru posjeti mnoštvo turista, uglavnom iz republika bivše Jugoslavije.

Na površini od jednog hektara, turisti, ali i putnici namjernici mogu "zaviriti" u prošlost, osjetiti kako se živjelo prije više vijekova, te uživati u svježini rijeke Veličanke, koja protiče kroz "Kotromanićevo".

"Goste najviše zanimaju starine. Žele da obuku naše kostime viteza i princeze, zatim da provedu vrijeme u starim kućama, koje smo preuredili u udobne prostore za odmor. Na rijeci Veličanki imamo i čamac, tako da svako ko želi, može da plovi", kaže Stojan Blažanović, uposlenik etno sela.

Za vrijeme naše posjete, koju smo zbog vremenskih (ne)prilika upriličili rano ujutro, sreli smo putnike namjernike koji su odmor i osvježenje potražili u zdanju koje se nalazi tik pored magistralnog puta.

"Veoma je neobično, dosta je prirodno napravljeno sve, odnosno u prirodnom stilu, tako da je veoma lijepo. Idemo prema Sarajevu, tako da smo svratili, vidjeli smo iz auta etno selo, pošto smo tražili gdje da doručkujemo, primijetili smo zdanje, i svratili", kaže Merima, koja živi u Švedskoj.

Porodica Đurić, koja je inače iz Modriče, a trenutno živi i radi u Švajcarskoj, na putu za Derventu svratila je u "Kotromanićevo" i uživala u prirodnom ambijentu, ali i u gastro ponudi ovdašnjeg restorana.

"Stvarno sam oduševljena, sve mi se sviđa, najviše starine. Sviđa mi se i hrana, uživala sam u teletini ispod sača", priznala je Marija Đurić.

Stranim turistima najinteresantnije su stare kolibe, kažu u "Kotromanićevu", koje su preuređene u ugodan smještaj.

"Ovo me podsjeća na djetinjstvo, ja sam dijete sa sela, pa kada ugledam ove stare kuće, oduševim se. Tridesetak godina živim u Švajcarskoj, malo sam stariji, pa kada ugledam ove kuće, ushićen sam. Kada god prolazim ovim putem, svratim, čak i kada ne trebam, nekako volan sam krene ovamo", kaže Dragan Đurić, posjetilac.

Za najmlađe posjetioce etno selo nudi mini zoološki vrt, u kojem posebnu pažnju, između ostalih, privlači poni po imenu Kasandra, i njeni mladunci, kao i dječje igralište.

U suvenirnici gosti mogu da kupe sitnicu za uspomenu, napravljenu od prirodnih materijala, rukama članica dobojskog Udruženja žena, ili komad namještaja nastao od dijelova odbačenog drveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije