Putovanje

LGBT turisti treba da zaobiđu Crnu Goru

LGBT turisti treba da zaobiđu Crnu Goru
LGBT turisti treba da zaobiđu Crnu Goru

Za razliku od heteroseksualnih parova, istopolni supružnici koji žele odmor i avanturu moraju dva puta da razmisle prije nego što odluče gdje će da provedu medeni mjesec.

Zato je amerčki portal Huffington post prenio listu zemalja, ujedno i turističkih destinacija koje predstavljaju rizik za pripadnike LBGT populacije.

Deseto mjesto na listi iza Nigerije, Jamajke, Ugande, Gvajane, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Barbadosa, Beliza, Malezije i Egipata, zauzela je Crna Gora.

Gaytravel opisuje Crnu Goru kao zemlju u kojoj su homoseksualci diskriminisani od 1977. godine, i od tada se nastavlja negativan konzervativan stav. Slična situacija je u mnogim bivšim zemljama Sovetskog Saveza, u Bjelorusiji i Ukrajini.

Portal se poziva i na izjavu ministra za ljudska i manjiska prava Ferhata Dinoše koji je kazao da ne bi bio srećan kada bi znao da "toga ima u Crnoj Gori".

"Bez obzira na seksualnu orjentaciju, trudićete se da zaobiđete Iran, Avganistan, Somaliju, kao i druge zemlje u kojima su Zapadnjaci meta nasilja", kaže Endru Kolins, savjetnik LGBT osoba za putovanja i odabir destinacija.

On je dodao da neka mjesta na prvi pogled izgledaju savršeno, ali da homoseksualce ipak neće dočekati raširenih ruku.

"Postoje destinacije koje su Zapadnjacima privlačne, ali u kojima je homoseksualnost čak ilegalna", kaže Kolins.

Prema podacima međunarodne asocijacije koja štiti LGBT prava homoseksualna aktivnost među muškarcima zakonom je zabranjena u 78 zemalja, dok je u 45 zemalja zabranjen kontakt među ženama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije