Putovanje

Lido Di Jesolo: Između zemlje i mora (FOTO)

Lido Di Jesolo:  Između zemlje i mora (FOTO)
Lido Di Jesolo: Između zemlje i mora (FOTO)

Lido di Jesolo se toliko promjenilo, više nije ni ona plaža, zapravo uzan pojas pjeska na koju su dolazili stanovnici malog sela Jesola, smještenog u središtu ruralne ravnice, između Venecijanske lagune i najsjevernijeg dijela Jadranske obale.

Ovaj predio je nekada bila močvara puna čudnog životinjskog svijeta, od dinosaurusa do divljih ptica, kažu, „između zemlje i mora“, a ni ono turističko mjesto od prije nekoliko godina, sa jednom glavnom ulicom između dva reda hotela. Danas je Lido prava metropola turizma, sa plažom koja je godinama ojačavana i nasipana pijeskom, na kojoj još kažu „i odrasli postaju ponovo djeca“.

Samo mjesto, kao neko ogromno morsko biće, koje se uvijek tu odmara na suncu, počinje od , kako se danas kaže, romantičnog spota, malog zaravnjenog platoa sa starim, masivnim, kamenim svetionikom, Faro Drago, privlačnog u svojoj tajanstvenosti, sa crvenim svjetlima na vrhu, koja se cijele noći pale i gase, na zapadu, pa do Pjace Drago, na drugom, istočnom kraju.

Ovde je do prije neku godinu bila okretnica autobusa, koji je, kao stari prijatelj, saobraćao do Punte Sabioni, a mogli ste i da se švercujete.

Danas se na mjestu nekadašnje okretnice nalazi ogromna okrugla fontana, u nivou tla sa vodenom zavjesom od vodoskoka, a sama Pjaca liči na kosmičku stanicu, sa dvije visoke i tanke čelične kule, kao bliznakinje, sa istim crvenim svetlima na vrhu, kao na svjetioniku. Posebno me je dirnula velika fotografija na fasadi jednog kafića, na kojoj se lijepo vidi plaža nekada , sa kupačima u prirodnoj veličini, u kostimima iz jednog dijela i sa gumenim kapama i sa malim drvenim čamcima. A iza glavne scene izgrađeni su Akva park i tržni centar Laguna, ovalnog oblika, sa fasadom obloženom plavim neonskim svetlima, kao veliki talas zaustavljen u ravnici, a na putu za Mek Donald ostala je jedna jedina stara vila na sprat, u drvenoj konstrukciji, sa otvorenim ognjištem, drvenim balkonom i otvorenim stepeništem.

Ali i pored svih promjena, ljudi su ostali isti, na primjer, ako prodaju par cipela, zatvore radnju i srećni odu kući na ručak, a preko cijele godine cio region slavi kulturu i tradiciju kroz razne festivale i pozorišne predstave i za takve prilike sve oživi i sa posebnom radošću pripremaju se bine na otvorenom i u tim pripremama učestvuju svi. Zato sezona traje duže, počinje krajem februara, u vrijeme karnevala , sa prvim zracima sunca, a završava se u novembru, a posljednjih godina ova plaža je privlačna i za novogodišnje praznike. I na kraju, poslije pojasa šume, pinete, izgrađen je potpuno novi dio Lida, uz samu plažu, sve do ušća rijeke Pjave u Jadransko more i otvorile su se dvije nove pjace, Pjaca Milano i Pjaca Torino.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije