Putovanje

Ljepotica iznad vezirskog grada Travnika

Ljepotica iznad vezirskog grada Travnika
Ljepotica iznad vezirskog grada Travnika

TRAVNIK - Travnik, grad kojeg je jedan od najvećih putopisaca Evlija Čelebija, u XVII vijeku opisao kao "grad sa hiljadu vrela", krije jednu od najljepših istorijskih objekata na teritoriji BiH, tvrđavu Stari grad, ili poznatiju kao "Travnička tvrđava".

Do tvrđave se dolazi uz najstariju travničku ulicu "Varoš", odatle se počeo razvijati sam grad Travnik. Pred samom tvrđavom nalazi se prilazni most, izgrađen od sedre, a prolaskom kroz kapiju tvrđave, posjetiocima se pred očima pruža prelijepi panoramski pogled na cijeli Travnik i veliki dio Lašvanske doline.

Kustos u Zavičajnom muzeju Travnik Enes Škrgo, u razgovoru sa novinarkom Anadolu Agency (AA), kazao je da su istoričari saglasni da je tvrđava sagrađena u drugoj polovini 14. ili prvoj polovini 15. vijeka. Po načinu gradnje i drugim indicijama, pretpostavlja se da je graditelj tvrđave bio kralj Tvrtko II Kotromanić, a ova travnička ljepotica imala je i vojno-odbrambenu funkciju te je štitila ovaj dio srednje Bosne od očekivanih napada.

Ipak, današnji izgled tvrđave dugujemo turskim majstorima gradnje vojnih utvrda, koji su došli nakon što je vojska Osmanskog carstva, na čelu sa Mehmedom Fatihom II, uspjela zauzeti tvrđavu 3. juna 1463. godine. Turski majstori su izvršili nekoliko intervencija nakon osvajanja, pojačali su odbrambene bedene, sagradili dodatne, utvrdili šesnaestougaonu kulu i sagradili prvu džamiju u gradu Travniku. Džamija je najprije služila vojnoj posadi, ali ju je danas nemoguće vidjeti, jer se urušila između dva svjetska rata i ostala je samo njena munara.

Posjetioci tvrđave imaju priliku potražiti osvježenje u muzejskom caffee klubu uz tople i hladne napitke. Tu je i suvenirnica, gdje lokalni majstori prodaju svoje ručne radove, a odatle se vidi Osoje, jedna od najljepših travničkih mahala, gdje je sačuvan tradicionalni način gradnje stambene arhitekture.

U okviru tvrđave nalazi se i "poučna staza", a to je mala, mobilna izložba, koja se postavlja tokom ljetnih mjeseci. Ona govori o prirodnom nasljeđu travničkog kraja, što je interesantno za mlađe posjetioce tvrđave.

Ispod sjeveroistočnih bedema tvrđave nalazi se izvorište čuvene "Plave vode", a najviši dio tvrđave je tabija ili bastion, smješten na najisturenijem dijelu grebena.

Škrgo otkriva da je proces restauracije tvrđave, koja nastavlja prkositi vremenu, počeo još od 50-tih godina prošlog vijeka.

"Tvrđava je ubrzo dobila mjesto najvažnijeg kulturnog punta u Travniku i privlačiti domaće i strane turiste. Poslije posljednjeg rata u BiH, započeo je proces obnove i revitalizacije tvrđave. To je mjesto koje neizostavno posjećuju turisti sa svih kontinenata svijeta i svakako možemo reći da u tom broju prednjače turisti iz Turske", rekao je Škrgo.

On ističe da na tvrđavi još uvijek nisu završeni svi procesi restauracije te da postoji još nekoliko manjih zahvata. Kako tvrđava ima status nacionalnog spomenika BiH, bez određenih saglasnosti institucija na entitetskom nivou, nije moguće graditi ili obnoviti nešto.

"Ono što je potrebno tvrđavi jesu sadržaji, odnosno uvođenje nekih novih sadržaja za turiste. Tu prije svega mislim na dinamiziranje kulturnog života u Travniku. Imamo tokom ljetne sezone kulturnu manifestaciju 'Ljeto u Starom gradu', gdje se mogu vidjeti različiti kulturni događaji od filharmonijskog orkestra, pozorišnih predstava do modnih revija i projekcije filmova...", rekao je Škrgo, dodavši da je potrebno intenzivirati takve sadržaje i učiniti da budu redovne.

Ljepotica iznad vezirskog grada, svjedok je mnogih ratova i smjena vojnih odora, a u 18. i 19. vijeku ostala je ponajprije ostala upamćena kao gubilište za nepokorne bosanske begove i age, kao i svakovrsne prestupnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije