Putovanje

Majami, američka prestonica džet seta (FOTO)

Majami, američka prestonica džet seta (FOTO)
Majami, američka prestonica džet seta (FOTO)

Američka prijestolnica džet seta u kojoj dostignuća plastične hirurgije najjače pokazuju svoj sjaj i gdje plaže nikada ne spavaju.

Osim zbog pogleda na umjetnu ljepotu, Majami svakako treba posjetiti i zbog toga što je površinom jedan od najmanjih američkih gradova. Na samo 92 četvorna kilometra živi 2,5 milijona stanovnika, što tom gradu daje poseban šarm, a zahvaljujući velikom broju doseljenika iz Kube, Kolumbije, Dominikanske Republike, Portorika i Nikaragve ugođaj je izrazito multikulturalan te mnogo više južnoamerički nego sjevernoamerički.

Majami se smjestio na jugoistoku savezne države Floride koja se zbog klime naziva i “sunčana država”. Nakon Los Angelesa i New Yorka treće  je turističko središte u SAD-u te vrata prema Srednjoj i Južnoj Americi. Majami je ujedno i međunarodni centar trgovine, financija, kulture, sporta, zabave, prevoza i turizma, koji je glavni izvor prihoda. No ako već idete na krstarenje, nikako ne propustite barem dva dana svog odmora posvetiti i ovom mondenom odredištu gdje sve priče o umjetnoj ljepoti imaju najvjerniji prikaz! Karipska glazba ovdje je neizostavan faktor te su česti elitni salsa-klubovi, ali i ulični festivali.

Iako je Majami poznat po vrhunskom noćnom životu, svjetsku slavu ipak je najviše stekao kao mondeno okupljalište homoseksualaca. Klima je svakako glavni adut ovoga grada, pa su tako zimski mjeseci zbog blizine tropskog pojasa najugodniji dio godine, a prosječna temperatura gotovo nikada nije niža od 17°C.

ŠTА VIDJETI

SOUTH BEACH - Glamurozni South Beach  svakako je najpopularniji dio grada, a krase ga predivne pješčane plaže i drvoredi palma. Mjesto koje treba vidjeti i gdje treba biti viđen te magnet za poznate i ljubitelje zabave koji žele kozmopolitsku atmosferu, dizajnerske trgovine, otmjene restorane i brz noćni život. Okean Drive i pješačka zona Lincoln Road Mall prepuni su umjetničkih galerija, trgovina i restorana, a noću osiguravaju vrhunski provod u brojnim diskotekama. Najslikovitiji dio South Beacha je Art Deco Historic District s preko 800 zgrada na 1.5 km², obojenih pastelnim bojama i osvijetljenih žarkim neonskim svjetlima.

DOWNTOWN MIAMI - Komercijalni centar grada poznat je po elegantnim neboderima, impresivnim zgradama vlade i kulturnim centrima. Okružuje ga Port of Miami, najveća svjetska luka za kruzere. Ovdje se nalazi i Brickell Avenue, dom velikih međunarodnih banaka i poslovnica, kao i Brickell Village, Bayside Marketplace, popularan trgovački i zabavni centar smješten oko male luke i prepun barova, trgovina i štandova, te American Airlines Arena, dvorana za 20.000 ljudi i dom košarkaškog kluba Miami Heat.

MALA HAVANA - Želite li osjetiti tipično kubanski stil života, nikako ne propustite prošetati se ulicama jedne od najpoznatijih dijelova Majamija. Ovdje se salsa čuje iza svakog ugla, kantine nude kubanske specijalitete, a službeni jezik je španjolski. Jedna je od interesantnijih lokacija u kubanskoj naselju tvornica kubanskih cigara koje Kubanci proizvode na izvoran način. Iako je proizvodnja kubanki u SAD-u zabranjena, ovdje turisti mogu vidjeti kako se motaju, a moguće ih je i kupiti. Ovdje se održava i godišnji Calle Ocho Festivala, poznati proljetni karneval i najveća američka ulična zabava.

COCONUT GROVE VILLAGE - Najstariji dio grada koji je 60-ih bio okupljalište hipija. Danas je mondeno mjesto poznato po kafićima i restoranima te bogatom noćnom životu i šopingu.

MIAMI SEAQUARIUM - Morski akvarij smješten u Biscayne Bayu, a u njemu živi više od 10.000 morskih stvorenja, uključujući tuljane i ribe svih mogućih oblika, veličina i boja, kao i krokodile.

CORAL GABLES - Četvrt sagrađena u mediteranskom stilu s izuzetno lijepom arhitekturom. Neke su od poznatijih građevina  hotel Biltmore s tornjem na 15 spratova i Venetian Pool, nastao oblikovanjem običnog kamenog bazena 1923. godine. Coral Gables poznat je i po odličnim hotelima i restoranima te brojnim umjetničkim galerijama, a ovdje se nalazi i trgovačka ulica Miracle Mile kao i neki od luksuznije uređenih terena za golf.

BAYSIDE MARKET PLACE - Ovo nije samo popularno mjesto za kupnju suvenira, već i dobar izbor želite li ručati u opuštenoj atmosferi te provesti nekoliko sati u ležernijoj verziji ulične zabave. 

GDJE KUPOVATI

THE FALLS - Jedan od najvećih američkih šoping-centara na otvorenom s kompletnom zabavnom i ugostiteljskom ponudom te prekrasnim tropskim vrtovima. Ovdje se nalazi više od 95 prodavnica najpoznatijih svjetskih brendova iz srednjeg ranga cjenovne ljestvice.

BAL HARBOUR SHOPS - Podrazumijeva li vaše kupovanje isključivo artikle s područja visoke mode, ne propustite prošetati se ovim carstvom luskuznih prodavaonica za koje mnogi kažu da je mnogo raskošnije čak i od onoga na Beverly Hillsu.

DADELAND MALL - Više od 185 prodavnica sigurno vas neće razočarati! Moto ovog šoping-centra je sve na jednom mjestu, a s obzirom na raznovrsnost trgovina zagarantiran vam je ispunjen jednodnevni izlet!

SAWGRASS MILLS - Jedan od najvećih outlet centara na otprilike 40 minuta vožnje od centra Majamija, između Flamingo Roada i Sunrise Boulevarda. Želite li obaviti zaista kvalitetan šoping, ovdje nemojte dolaziti ako na raspolaganju nemate cijeli dan. Više od 350 prodavnica zaslužuje posebnu pažnju!

LINCOLN ROAD - Šoping-centar na otvorenom gdje ćete uz vrhunski šoping uživati u prekrasnoj arhitekturi, a zahvaljujući brojnim uličnim performerima i u izvrsnu ugođaj. Ovo je mjesto gdje se svakako isplati doći želite li se uz kupnju opustiti u ugodnim restoranima, pogledati možda izložbu u nekoj od galerija ili jednostavno vrijeme provesti u ugodnoj šetnji.

GDJE SE ZABAVITI

Kakva god raspoloženja bili ili istančanih ukusa, u Majamiju ćete zasigurno pronaći tip zabave upravo po svojoj mjeri! Jedan od najuzbudljivijih gradova na svijetu gotovo ne zna razočarati. Štoviše, ko god je izdvojio nekoliko dana za posjetu ovom američkom savršenstvu ne krije oduševljenje gomilom mogućnosti koje pruža ova tvornica zabave što turistički polako postaje slavnija i od Los Angelesa te Las Vegasa.

CAMEO - Omiljena gradska diskoteka koja se proslavila po organizaciji rođendana slavnih ujedno je mjesto koje nikako ne smijete zaobići tražite li ludi noćni provod! Gostovanja svjetskih DJ-a ovdje su gotovo svakodnevna, a sjajnoj atmosferi velik dodatak pruža i scenski dio priče. Naime diskoteka se smjestila unutar art-deco filmskog atrija te posjeduje jedinstven plesni podij veličine 929 m².

TOBACCO ROAD - Najstariji gradski bar i restoran utemljen još davne 1912. godine mjesto je u kojem je i Al Capone pronalazio svoje omiljeno utočište. Ako ste u potrazi za raskošnijom verzijom hamburgera te usto volite poslušati blues, i to uživo, svakako svratite na ovu tradicionalnu lokaciju vrhunske zabave. 

VIERNES CULTURALES - Mjesečni festival muzike i likovnih umjetnosti koji se održava svakog posljednjeg petka u mjesecu na području “Mala Havana”. Plesači pod okriljem afrokubanske glazbe, R&B-a, hip-hopa, rocka i salse zabavljaju prolaznike, a ovo je ujedno vrijeme otvorenja brojnih izložbi.

CLUB SPACE - Sastavljen od skladišta, ovaj ogroman klub jedno je od najčešćih okupljališta poznatih svjetskih DJ-a. Krasi ga predimenzionirani plesni podij, prekrasna terasa te nekoliko VIP područja. Klub se smjestio na području Downtown Miami.

WALT DISNEY WORLD - ORLANDO

Putujete li s djecom bilo bi šteta ne posjetiti jedan od najvećih zabavnih parkova na svijetu udaljen od Majamija oko tri i po sata vožnje. Uz nekoliko tematskih i vodeni park, ovo carstvo zabave nipošto nije ograničeno samo na dječju zabavu te ga je po brojnosti sadržaja teško uporediti s ikojim drugim Disneylandom u svijetu.

GDJE JESTI

AZUL - Jedna od najpopularnijih gastronomskih oaza u Majamiju s predivnim pogledom na Biscayne Bay i s najboljom gradskom vinskom kartom! Smješten je u okviru hotela Mandarin Oriental na Brickell Keyu.

ORTANIQUE ON THE MILE - Smješten  u Coral Gablesu, ovaj restoran pravi je tropski raj okusa u kojem se poslužuju nevjerojatno unikatna jela. Stoga, želite li uživati u karipskim okusima, ovo je gradska lokacija broj jedan!

PORCAO - Tradicionalni brazilski “steakhouse” mjesto je gdje ćete pojesti neke od najboljih mesnih delicija u gradu!

NEWS CAFE - Tražite li vrhunski doručak na atraktivnoj lokaciji Majami Beacha, nikako ne zaobiđite ovaj lokal u kojem ćete ujedno moći pročitati koje god novine poželite.

THE CAPITAL GRILLE - Svježe riblje, ali i mesne specijalitete na jednom mjestu pronaći ćete u središtu Downtowna.

Našim putnicima ovaj je grad poznat i kao najveća polazišna luka za krstarenje istočnim i zapadnim Karibima, štaviše u Majamiju je turizam na plovećim hotelima i izmišljen!

(N.N/Večernji list)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije