Putovanje

Misterija zaboravljenog evropskog grada koji je opsjednut brojem 11

Misterija zaboravljenog evropskog grada koji je opsjednut brojem 11
Foto: Pixabay | Misterija zaboravljenog evropskog grada koji je opsjednut brojem 11
N.N.

Soloturn je glavni grad istoimenog švajcarskog kantona na sjeverozapadu zemlje koji se smjestio na obalama rijeke Are te podno malog planinskog lanca Jure. Iako je riječ o prekrasnom pitoresknom mjestu koje su osnovali Rimljani još prije 2000 godina, turisti ga često zaboravljaju zbog blizine posjećenijeg i razvikanijeg Berna.

Ali Soloturn ima svoj neporecivi šarm, te brojne zanimljivosti. Jedna je od njih misteriozna opsjednutost brojem 11. Mnogi građani ni sami ne znaju zašto se u gradu nalazi tačno 11 crkava i kapelica, 11 fontana, 11 tornjeva i 11 muzeja. Neka mjesta potiču još iz 15. vijeka, dok su druga napravljena u novo vrijeme, kao što je, recimo, jedini švajcarski muzej računarske tehnologije po imenu Enter, koji se nalazi upravo u Soloturnu.

Gradom dominira katedrala Sv. Ursen, koja je građena tačno 11 godina. Italijanski arhitekt Gaetano Mateo Pisoni uključio je ovaj broj u mnoge njene detalje. Do njih vode tri stepeništa sastavljena od 11 stepenica, fontane ukrašene s 11 slavina, dok sama građevina obuhvata 11 vrata. Katedrala ima 11 zvona i 11 oltara, dok je jedan od njih napravljen od 11 vrsta mramora.

U Soloturnu se čak nalazi sat koji pokazuje samo 11 sati te svira himnu grada.

Čemu tolika opsjednutost brojem 11, pitate se?

Narodna legenda kaže da su Soloturnu prosperitet donijeli vilenjaci iz obližnjih planina. Engleska riječ za vilenjake – elf – istovremeno je i njemačka riječ za broj 11, pa su građani u čast ovih eteričnih bića počeli stvarati grad nadahnut tim brojem.

Numerologija kaže da je 11 najintuitivniji broj koji se povezuje s vjerom, dok za mnoge on simbolizuje neprekinutu potragu za savršenstvom te je šifra nade. Ne čudi stoga što se mogu naći i brojni zanimljivi proizvodi na lokalnom tržištu koji obuhvataju ovaj broj kao što je čokolada 11-I Schokolade ili Öufi-Bier (pivo 11).

(punkufer.hr)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije