Putovanje

Mjesto zaleđeno u prošlosti

Mjesto zaleđeno u prošlosti
Mjesto zaleđeno u prošlosti

Čovjek sa šapkom i crnim šinjelom vodi turiste u obilazak jednog neobičnog gradića nazvanog Piramiden, koji za mnoge predstavlja "grad duhova".

Čovjek u šinjelu je Aleksander Romanovski, poznatiji kao Saša, čiji je posao čuvanje napuštenog grada u kojem je od 1998. godine on jedini stanovnik. Naime, ovaj gradić je i danas u vlasništvu ruske kompanije "Arktikugol", bez obzira što se nalazi na Svalbardu, u srcu norveškog arhipelaga Svalbarda.

"Svalbard je, naravno, norveški, ali ima specijalni status tako da ovdje mogu dolaziti i drugi ljudi, svi koji su željni da ovdje žive i rade", kaže Kristin Jeger Veksal dok provodi grupu turista kroz norveški grad Longjearbjen, koji se nalazi oko 50 km daleko od Piramidena. Međutim, čim turisti dođu u Piramiden preuzima ih Saša, koji turistima prvo mora da objasni zašto je naoružan. "Zbog polarnih medvjeda, naravno. Iako ih od maja nismo vidjeli, nikad se ne zna", kaže ovaj 33-godišnjak.

Inače, Piramiden je bila rudarska zajednica koju su otkupili Rusi 1927. godine, piše Daily Mail.

"Prvi doseljenici došli su ovamo 1936. godine, međutim svi su evakuisani početkom Drugog svjetskog rata. Rudnik je aktivno počeo da radi tek 1956. godine, kada je na vlasti bio Nikita Hruščov", kaže Saša.

Saša ovdje radi već četvrtu sezonu i kaže da je tokom sedamdesetih i osamdesetih ovo bila jedna napredna zajednica, gdje je dolazilo dosta Rusa iz tadašnjeg SSSR.

U prosjeku je u ovoj zajednici živjelo oko 1.200 Rusa koji su tokom decenija izgradili nekoliko zgrada, bolnicu, škole, fudbalsko igralište, pa čak i farmu sa kravama i kokoškama.

Kakav je bio život u Piramidenu dovoljno govori i to da je centralno mjesto u gradiću zauzimala bista Vladimira Iljiča Lenjina.

O životu u ovom gradiću svjedoče samo crno-bijele fotografije, gdje se može vidjeti da je ovo bio jedan napredan gradić, koji je imao dosta sportskih kulturnih sadržaja. Interesantno je da je imao i bioskop sa 300 mjesta, koji izgleda identično kao i onda kad je izgrađen. 

U gradiću je bila i bogata biblioteka, ali i muzička škola, gdje su djeca mogla naučiti svirati klavir.

Međutim, devedesete su značile početak kraja za Piramiden. Naime, raspadom SSSR dolazi i do smanjenja proizvodnje u rudniku. Došlo je vrijeme kad Moskva nije mogla isplaćivati plate rudarima i oni su napustili ovo mjesto.

Kompanija "Arktikugol" je objavila da zatvara rudnik i od tada ovaj grad nema stanovnika. Danas, kada dođu oštre zime, čak je i Saša primoran da ode jer ne može ovdje prezimiti.

Međutim, čim dođe mart i počne proljeće, Saša se uvijek rado vraća ovamo. Piramiden je vremenom postao izuzetno popularno turističko mjesto jer je smješten u prelijepom predjelu između fjordova, planina i glečera. Upravo zbog sve većeg broja turista 2007. godine jedna prazna zgrada je pretvorena u hotel, sa 24 sobe, gdje radi osam hotelskih radnika.

Jedan od njih je i Pavel Arharov, koji Saši pomaže da dočeka velike turističke grupe: "Ovo je zaista jedno predivno i harmonično mjesto. Iako nema stanovnika, uopšte nije depresivno", kaže Pavel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije