Putovanje

Na fotografijama sve ljepote Velike Britanije

Na fotografijama sve ljepote Velike Britanije
Na fotografijama sve ljepote Velike Britanije

Iako je Velika Britanija često predstavljana kao "maglovita i hladna" i na fotografijama, jedan Italijan dokazao je sasvim suprotno.

Riječ je o italijanskom fotografu Alesiju Andreaniju, koji danas živi i radi u Londonu, a koji je odlučio Veliku Britaniju da prikaže u svoj njenoj ljepoti, jer je, kako on kaže, "to jedna izuzetno lijepa i privlačna zemlja".

Andreani je bio uporan i provodio je sedmice i sedmice u nastojanju da uhvati i snimi neke od najpoznatijih britanskih ikona, i to u najboljem mogućem momentu. Tako su nastale predivne fotografije koje prikazuju Parlament, poznati Šard, te obalu Kornvala, koja mnogima oduzima dah.

Ovaj 26-godišnji umjetnik najviše je oduševljen Kornvalom, gdje je proveo nekoliko mjeseci. On smatra da je ovo jedan od najljepših dijelova Velike Britanije te da je kontrast između mora i stjenovite obale "jednostavno predivan".

Andreani, koji na lokaciji zna da provede i po cijeli dan, kaže da prvo što želi jeste da dobro upozna lokaciju koju snima, da se "poveže" s njom, jer samo tako može pronaći razlike, ali i sličnosti, koje će "suprotstaviti" na svojim fotografijama.

"Kada sam posjetio Kornval, vidio sam nevjerovatne i čudesne pejzaže, koje sam do tada imao priliku da viđam samo u svojoj domovini - Italiji", kaže Andreani i dodaje:

"Kako sam odlučio da u Kornvalu provedem neko vrijeme, počeo sam da uviđam kontraste u pejzažu, ali i sličnosti."

On dodaje da, pored prirodnih ljepota, voli da snima i neobične građevine, zapravo, one koje on smatra impozantnim.

"Obožavam simetriju, koja je najviše uočljiva u gradskim sredinama, sva ta kompozicija predivnih građevina i nebodera. Primjera radi, kada sam snimao Šard, uspio sam uhvatiti i Milenijum bridž, kao i kupolu Sent Pola", kaže Andreani.

Iako su površine karakteristične za gradove toliko drugačije od prirodnog okruženja, on ih snima sa istim entuzijazmom, što za rezultat ima predivne, skoro nestvarne fotografije.

On dodaje da su mu posebno drage fotografije iz Kornvala, gdje je boravio neko vrijeme. Posebno mu prijaju pohvale rođenih Britanaca, jer mnogi od njih nisu ni znali kako lijepu zemlju imaju.

"Kada sam došao na lokaciju, odmah sam vidio da moram tu provesti neko vrijeme kako bih se povezao sa cijelim tim predjelom", kaže umjetnik.

Najviše vremena oduzelo mu je traženje najbolje lokacije, jer mjesto odakle snimate je možda i najvažnije za fotografe.

"Prosto je nevjerovatno kakve formacije je priroda napravila, jer u zavisnosti iz kog ugla gledate, te predivne stijene djeluju skoro nestvarno", kaže Andreani, dodajući da svoje fotografije snima uglavnom u vrijeme izlaska i zalaska sunca, jer je tada atmosfera posebna, a mir i spokoj naprosto su "opipljivi".

Pored Velike Britanije, ovaj mladi fotograf iza sebe ima nekoliko uspješnih serija fotografija koje je uradio u posljednje tri godine, a tu su neki od nevjerovatnih pejzaža Rumunije, Švajcarske, Španije, Portugala, Turske i, naravno, rodne Italije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije