Putovanje

Najbolje destinacije u Evropi

Najbolje destinacije u Evropi
Foto: Ilustracija | Najbolje destinacije u Evropi

Iako je ljeto u punom jeku i svi teže ka moru, Stari kontinent zaista predstavlja riznicu nevjerovatnih putovanja i iskustava koje na njima možete da doživite.

Ovog puta donosimo vam listu deset najboljih mjesta za 2017. godinu koju je sastavio vodeći svjetski turistički vodič "Lonely Planet".

10. Ansi, Francuska (Annecy)

Francuski šarm u svom najljepšem izdanju u gradu koji ima nadimak Biser Francuskih Alpa, a koji se nalazi na jezeru Ansi, udaljen je 35 km južno od Ženeve. Ansi ima prijelep dvorac i palatu. Ima jezero, koje je nadrealno lijepo, i pogled na planinske vrhove vanvremenske ljepote. Ansi zovu i Alpskom Venecijom i njegovi kanali, popločane uličice, cvjetni aranžmani i degustacija sira, kroasana i kafe će sigurno zadovoljiti vaše hedonističke potrebe.

9. Pafos, Kipar

Prvi glavni grad ovog mediteranskog ostrva, koji je taj epitet ponio još u starorimsko doba, ove godine nosi još jednu značajnu titulu  evropske prijestonice kulture za 2017. Po predanju, Pafos je mjesto rođenja Afrodite, grčke boginje ljubavi, a posjetiocima ima da ponudi štošta: katakombe, hramove, dvorce, srednjovjekovna kupatila, mozaike iz rimskog doba.

8. Moldavija

Zemlja brojnih vinskih podruma i manastira smještenih na strmim liticama predstavlja krajnju granicu Evrope: slabo posjećenu, izgubljenu u vremenu i pomalo iznenađujuću. U glavnom gradu Kišinjevu postoji veliki broj bulevara preko kojih se naginju krošnje brojnih stabala.

7. Sjeverna Njemačka

Ovo područje puno je prastarih obala, svjetlucavih plaža i magičnih ostrvca. Tamo se nalaze gradovi poput Libeka ili Bremena, koji će vas očarati srednjovjekovnom arhitekturom, dok su u neposrednoj blizini Luterštat Vitenberg i Ajzenah, gradovi koji su bili od ključnog značaja za reformaciju pokrenutu prije 500 godina.

6. Alenteho, Portugal

Zamkovi na vrhovima litica, obale i riznica kulinarskih čudesa  sve to posjeduje Alenteho, južna oblast najzapadnije zemlje kontinentalnog dijela Evrope. Ovaj ogromni region posjeduje i mjesta koja su pod zaštitom UNESCOa, praistorijske spomenike i mnoga sakrivena čuda.
 


Klik za narednih pet

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije