Putovanje

Najbolji dokaz da su hoteli u Emiratima prevazišli pet zvjezdica

Najbolji dokaz da su hoteli u Emiratima prevazišli pet zvjezdica
Foto: N.N. | Najbolji dokaz da su hoteli u Emiratima prevazišli pet zvjezdica

Hotel Emirate Palace u Abu Dabiju procijenjen je na tri milijarde evra i smatra se najskupljom građevinom od 2005. godine kada je i otvoren.

U hodnicima, sobama i lobijima nalazi se više od hiljadu Svarovski lustera, koji ističu nevjerovatan zlatan plafon.

Ipak, poslije više od deset godina od otvaranja za održavanje hotela u punom sjaju, zadužen je Manoj Kuriakos, inženjer iz južne Indije.

On i njegov tim zaduženi su za održavanje 2.000 kvadratnih metara ornamentalnog plafona ukrašenog zlatnim i srebrnim listićima od 22 karte. Zlatni list obično traje samo četiri do pet godina, pa se stalno zamjenjuje.

Skoro 50 zlatnih listića je potrebno za jedan kvadratni metar, a to košta oko 100 dolara, a zamjena svih listića košta palatu 130 hiljada dolara godišnje.

Tanke ploče od čistog zlata se uvoze iz Italije, a zatim se pritiskaju i udaraju između velijuma, finog pergamenta sve dok ne postanu još finije. Kada je list spreman za nanošenje, plafon se premazuje crvenom bojom, a zatim se koristi poseban ljepak za nanošenje zlatnog lista.

“Sve je tako pipavo, pa moramo biti jako pažljivi. Veoma su tanki i mogu se polomiti čak i ako vam se prst samo malo pomjeri“

Nakon što završe dizajniranje, nanosi se zaštitni sloj koji ih štiti.

Kako se zgrada hotela proteže na više od jednog kilometra od istoka ka zapadu, Kiriakos opisuje posao kao „proces koji se nikada neće završiti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije