Putovanje

Najbolji gradovi u Evropi - Pariz, London i Beč

Najbolji gradovi u Evropi - Pariz, London i Beč
Najbolji gradovi u Evropi - Pariz, London i Beč

BEČ - Evropski institut za brendove prvi put je sproveo studiju "Rangiranje brednova evropskih gradova" (European City Brand Ranking), koja analizira 100 najvažnijih evropskih gradova i došao do zaključka da su najbolji gradovi u Evropi - Pariz, London i Beč.

Istraživanje se bazira na sekundarnim studijama, podacima Eurostat-a i Svjetske banke i ima za cilj da istraži faktore koji utiču na reputaciju gradova kao i indeks vrijednosti.

Prema sprovedenoj studiji slijedeći faktori definišu prednosti gradova: istorijski razvoj, stanje konkurencije, reputacija, investicije, potencijal u kategorijama: finansije/politika, turizam/istorija, inovacije/život i bruto nacionalni dohodak prema paritetu kupovne moći.

Među prvih 10 gradova su još: Amsterdam, Brisel, Ženeva, Kopenhagen, Frankfurt, Berlin i Cirih.

Rezultati studije su pokazali da su prva tri grada u sve tri kategorije na vodećem mjestu. Pariz i London su politički i ekonomski centri sa visokim turističkim kvalitetom, koji se ističu inovativnim projektima, otvorenošću i kvalitetom života.

Beč je lider u kategoriji inovacija i života. To rezultira prije svega iz futurističkih gradskih tehnologija i vodećom pozicijom po kvalitetu života.

Inače su gradovi motori globalnog razvoja i zbog urbanizacije snažno rastući ekonomski faktor, pa je i za njih reputacija važan faktor uspjeha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije